Tetka Saveta

NAPRAVITE PRIRODNI OMEKŠIVAČ ZA VEŠ! Sve što vam je potrebno su sirće i još samo jedan sastojak!

Ako su vam dosadila hemijska sredstva koja koristite svakodnevo za pranje odeće, pokušajte s nečim potpuno novim jer možete biti oduševljeni.

23.09.2022 12:17

NAPRAVITE PRIRODNI OMEKŠIVAČ ZA VEŠ! Sve što vam je potrebno su sirće i još samo jedan sastojak!
Foto: Shutterstock, TikTok/mamazapet

Nema ništa lepše od mirišljavog veša tek izvađenog iz mašine čiji se miris širi po prostoriji. Hemisjke kuće nude veliki izbor omekšivača, a domaćice su pred policama u radnjama uvek zbunjene jer ne znaju koji da izaberu. Miris lotosa, vanile ili nešto treće, svi imaju određenu notu koju vole da osete na opranoj majici ili džemperu.

Iako je većina "slaba" na ta sredstva za higijenu, pa često izbor sprovodi samo na osnovu mirisa koji oseti, trebalo bi znati da su mnoga sredstva prepuna hemikalija, pa i potencijalno štetnih sastojaka, koji često imaju dejstvo i alergena usled čega mnogima stvaraju respiratorne probleme.

Ako želite da se okrenete preparatima na prirodnoj bazi i tako izbegnete da nekome od vaših ukućana oni stvore alergijsku reakciju poput svraba na koži, postoji i drugi način da svom vešu obezbedite mekoću i "udahnete" mu lep miris. 

Na TikToku je na profilu "Mama za pet" podeljen sjajan trik pomoću kog možete napraviti omekšivač u kućnoj varijanti. Sve što vam je potrebno jesu sirće i eterično ulje po želji.

U flašu najjeftinijeg alkoholnog sirćeta sipajte bočicu eteričnog ulja koje volite i sve dobro promešajte. Dobićete prirodni omekšivač i možda najjeftinije sredstvo bez štetne hemije.

@mamazapet Veš se ne osjeća na sirće. Bude mekan i nema neprijatnih mirisa. 😊 #mamazapet #savjeti #trikovi ♬ original sound - Mama za pet

Iako su neki od pratilaca "Mame za pet" komenatarisali da za isti novac kupuju standardne omekšivače, mnogi su se složili da je sredstvo po njenom receptu ipak mnogo zdravije. Mnogi su potvrdili da ta kombinacija odlično utiče na održavanje boje veša, jer sirće deluje kao fiksir i omekšivač vlakna.

- To ne samo da je zdravije za alergičare, već odmah čisti i mašinu od kamenca - napisao je jedan korisnik.

- Omekšivači su tako štetni... ja odavno koristim sirće - napisala je druga korisnica.

Ipak, neki su tom savetu prišli s dozom opreza, rekavši kako je sirće odlično za pamuk i peškire, ali da nije garantovano da ima isti uticaj na tkanine poput sintetike, jer bi ih verovatno uništilo. Jedna korisnica se požalila da joj je čak i ono stvorilo svrab i crvenilo. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)