Badnje veče kod Srba je bogato tradicijom i običajima koji se vekovima prenose s kolena na koleno. Ovo je posebno veče koje simbolizuje pripremu za rođenje Isusa Hrista i okupljanje porodice. Tog dana rano ujutru seče se Badnjak (mladi hrast), simbol drveta koje su pastiri doneli u pećinu gde se rodio Hrist da bi ga ugrejali. U kuću se unosi uveče zajedno sa slamom koja se stavlja ispod stola i po kojoj domaćin baca orahe.
Slama simbolizije Vitlejemsku pećinu u kojoj je rođen Hrist, a sveća svetlost Hristovog dolaska. Sveća gori tokom večere i često se ugasi tek nakon ponoći. Badnje veče je vreme tišine i molitve, priprema za najradosniji hrišćanski praznik i rođenje Hrista.
Tradicionalna večera za Badnji dan je uvek posna, a na trpezi sve do ponoći gori sveća i stoji mlada tek iznikla pšenica. Srpske domaćice za Badnju večeru na trpezu najčešće iznose pasulj prebranac, posnu sarmu, hleb, turšiju, a za desert se prave posne pite i baklava.
Srećna republika vam poklanja nekoliko predloga kako da pripremite posnu trpezu za Badnje veče i tradicionalne recepte za jela koja su uobičajena za ovaj dan.
Posni pasulj prebranac
Sastojci:
- 500 g pasulja
- 2 veće glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 kašičice mlevene paprike (slatke ili ljute po želji)
- 2 lista lovora
- 50 ml ulja
- So i biber po ukusu
Priprema:
Pasulj potopite u hladnu vodu preko noći. Sutradan ga isperite i stavite da se kuva u svežoj vodi. Nakon što provri, prosipajte prvu vodu, dodajte svežu i nastavite s kuvanjem. Kada je pasulj skoro kuvan, procedite ga i sačuvajte malo vode u kojoj se kuvao. Na ulju propržite sitno seckani crni i beli luk dok ne postanu staklasti. Dodajte mlevenu papriku i kratko propržite. U vatrostalnu posudu ređajte sloj pasulja, pa sloj dinstanog luka. Ponovite postupak dok ne potrošite sav materijal. Prelijte sve vodom u kojoj se kuvao pasulj, dodajte lovorov list, so i biber. Pecite u rerni na 200°C dok se lepo ne zapeče i zgusne.
Posna sarma
Sastojci:
- 1 glavica kiselog kupusa
- 1 šolja pirinča
- 1 glavica crnog luka
- 2 šargarepe
- 50 ml ulja
- 1 kašičica mlevene paprike
- So i biber po ukusu
Priprema:
Odvojite listove kiselog kupusa i odstranite zadebljane delove na sredini. Na ulju propržite sitno seckani crni luk i rendanu šargarepu dok ne omekšaju. Dodajte pirinač i mlevenu papriku, pa sve propržite još nekoliko minuta. Posolite i pobiberite po ukusu. Na svaki list kupusa stavite malo fila i uvijte sarme. Ređajte ih u šerpu, gusto jednu pored druge. Prelijte vodom da prekrije sarme i kuvajte na tihoj vatri oko 1,5 do 2 sata. Po želji, možete ih staviti u rernu na kraju da se blago zapeku.
Riba
Sastojci:
4 komada oslića (ili druge posne ribe po izboru)
Sok od jednog limuna
2 čena belog luka
Maslinovo ulje
So, biber i ruzmarin po ukusu
Priprema:
Ribu očistite, operite i posušite. Prelijte je sokom od limuna i ostavite da odstoji 15–20 minuta. U činiji pomešajte maslinovo ulje, sitno seckani beli luk, ruzmarin, so i biber. Tom marinadom premažite ribu.
Stavite ribu u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25–30 minuta. Poslužite uz krompir salatu ili pečeno povrće.
Posna baklava
Sastojci:
- 500 g tankih kora za pitu
- 300 g mlevenih oraha
- 200 g šećera
- 250 ml biljnog ulja
- 1 kašičica cimeta
Za sirup:
- 500 ml vode
- 400 g šećera
- Sok od pola limuna
Priprema:
U činiji pomešajte mlevene orahe, šećer i cimet. Nauljite pleh i stavite prvu koru. Premažite je uljem, pa pospite smesom od oraha. Ponovite postupak dok ne potrošite sav materijal, završavajući korama na vrhu.
Svaku koru između premažite uljem. Baklavu isecite na rombove ili kvadrate pre pečenja. Pecite u rerni zagrejanoj na 80°C dok ne dobije zlatno-smeđu boju (oko 30 minuta).
Dok se baklava hladi, pripremite sirup: kuvajte šećer i vodu 10 minuta, dodajte sok od limuna i ostavite da se malo prohladi. Prelijte mlak sirup preko ohlađene posne baklave. Ostavite nekoliko sati (ili preko noći) da se sirup upije.
Kao salata najčešće se koristi turšija, kiseli kupus, posna salata sa krompirom koja odlično ide uz ribu. Uz posnu balkavu možeteda se zasladite suvim šljivama ili smokvama koji su simbol blagostanja. Kompotom od suvih šljiva ili medom i orasima. Kad je u pitanju piće najčešće se konzumira po čaša crvenog vina, koje je
simbol Hristove krvi.
Komentari (0)