Tetka Saveta

KAKO BRZO I JEDNOSTAVNO ODMRZNUTI VOĆE? Top trikovi za one koji žure!

Rok trajanja zavisi u kojim uslovima se namirnice čuvaju, ali i da li je kesa neotvorena ili ne.

01.12.2024 07:50

KAKO BRZO I JEDNOSTAVNO ODMRZNUTI VOĆE? Top trikovi za one koji žure!
Schutterstock

Smrznuto voće je odličan izvor vitamina tokom hladnih zimskih meseci kad nam sezonsko voće poput jagoda, višanja ili malina nisu dostupna u svežem obliku. Savremene tehnike zamrzavanja hrane sveže voće tretiraju na izuzetno niskim temperaturama što trenutačno dovodi do smrzavanja kako bi se sačuvali vitamini i ostale hranljive materije.

Odmrzavanje voća je već potpuno druga priča, posebno ako žurite. Kako piše sajt Viki Hau (WikiHow) postoji nekoliko načina da smrznuto voće odledite uz što manje gubljenje hranljivih materija.

1. Mikrotalasna rerna

Ovo je najbrži i verovatno najpopularniji način odmrzavanja voća. Poređajte voće u vatroslatnu posudu ili na tanjir, ubacite u mikrotalasnu na 30 sekundi i gotovo. Ukoliko se desi da se voće nije u potpunosti odledilo, što se najčešće dešava sa višnjama ili jagodama, postupak ponovite, ali ovog puta mikrotalasnu pećnicu uključite samo na 10 do 20 sekundi.

2. Hladna voda

Odmrzavenje voća u hladnoj vodi još jedan je od efikasnih načina, ali je potrebno malo više vremena. Ukoliko baš žurite kesu sa smrznutim voćem možete staviti ispod mlaza hladne vode što će dodatno ubrzati proces odmrzavanja. 

Foto: Pixabay

Odmrzavanje pod mlazom hladne vode jedan je oid bržih i efikasnijih načina da se voće odledi

3. Frižider

Odmrzavaje u frižideru je najsporija varijanta koja može da potraje satima. Savet je da voće uveče iz zamrzivača prebacite u frižider kako bi do jutra bilo odmrznuto. Sitnije voće kao što su maline, višnje i borvnice se brže odmrzavaju od recimo krupnih jagoda.

4. Odmrzavanje na pultu

Mnoge domaćice jednostavno izvade smrznuto voće iz zamrzivača i ostave ga na pultu da se odmrzne na sobnoj temperaturi. Ovo je najnebezbedniji način odmrzavanja, jer sok koji izlazi iz kese može da se kontamira bakterijama iz spoljne sredine i dospe do voća koje se na ovaj način može pokvariti.

Foto: Pixabay

Jednom otvorena kesa sa zaleđenim voćem ne može da stoji duže od mesec dana, čak ni u zamrzivaču

Kako ističu stručnjaci, smrznuto voće može do 12 meseci da se čuva u zamrzivaču i bude bezbedno za upotrebu, ali samo pod uslovom da je zapakovano u originalnu i neotvorenu kesu. Ukoliko ste kesu s voćem otvorili, uzeli deo, a ostatak vratili u zamrzivač takvo voće je već došlo u dodir sa vazduhom i trebalo bi da potrošti u narednih 30 dana. 

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)