Tetka Saveta

JEDNOSTAVAN TEST OTKRIVA DA LI SU JABUKE PUNE PESTICIDA: Uradite OVO i gledajte šta će se sve isplivati! (VIDEO)

Ova vrsta voća je, verovali ili ne, obložena najvećom količinom otrovnih supstanci.

25.10.2024 17:30

JEDNOSTAVAN TEST OTKRIVA DA LI SU JABUKE PUNE PESTICIDA: Uradite OVO i gledajte šta će se sve isplivati! (VIDEO)
Schutterstock

Jabuke se svake godine nalaze na čelu liste namirnica sa najvećom količinom pesticida. Zbog toga je veoma važno da ih operete detaljno. Ali, pre toga, jedan odličan test pokazuje koliko su zaista čiste jabuke koje ste kupili.

Verovatno niste znali da je najveći deo jabuka koje kupujemo u prodavnicama prethodno obložen slojem voska. Proizvođači to rade kako bi voće duže bilo upotrebljivo, ali mnogo ljudi je zapanjeno količinom voska koja se na jabukama nalazi.

Kako biste proverili kakve su jabuke koje kupujete, izvedite sledeći eksperiment - preko nekoliko jabuka prelijte ključalu vodu.

Ostavite ih da odstoje - ukoliko su prekrivene voskom, to će se i pokazati na njihovoj površini. Kako biste odstranili vosak, trebaće vam soda bikarbona, sok od limuna i mlaka voda. Pomešajte sastojke, zatim u smesu potopite četkicu za zube i dobro istrljajte.

Iako su veoma zdrave, jabuke se nikako ne preporučuju ljudima koji imaju artritis.

A glavni razlog je taj što jabuke, kao i paradajz, sadrže solanin, glikoalkaloidni otrov koji se uglavnom nalazi u nekim vrstama voća i povrća.

Studija iz 2013. godine je istraživala je vezu između solanina i artritisa.

- Solanin je otrovna supstanca koja se proizvodi kada su krompir, paradajz i patlidžan izloženi svetlu. Studija je sprovedena na 18 ženki albino pacova u postmenopauzi kako bi se istražio učinak solanina na simptome reumatoidnog artritisa. Podaci ove studije pokazali su da starije osobe i osobe koje pate od artritisa i oticanja zglobova u postmenopauzi moraju da eliminišu ili da izbegavaju ove namirnice kako bi ublažile bolove u zglobovima i smanjile uništavanje tkiva - navodi se u istraživanju, prenosi Miror.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)