Tetka Saveta

OVO CVEĆE PRIVLAČI SREĆU I BLAGOSTANJE, A CVETA DO ZIME: Uživajte u prelepim bojama ove biljke

Njen cvet krasiće vam terase i dvorišta do same zime.

24.09.2024 06:44

OVO CVEĆE PRIVLAČI SREĆU I BLAGOSTANJE, A CVETA DO ZIME: Uživajte u prelepim bojama ove biljke
Mc Photo/Werner Layer / Alamy / Alamy / Profimedia

Jesenje cveće može vašem dvorištu ili terasi dati živahnost čak i u tmurnim danima. Ove biljke su otpornije na vlažnost vazduha i donose bogate boje koje će oživeti svaki prostor.

Mnogi misle da jesenje biljke imaju blede cvetove zbog nedostatka sunca, ali to nije tačno! Hrizanteme, vresak i ukrasna kopriva mogu dodati karakter i lepotu vašem eksterijeru.

Uživajte u jesenjim danima s cvećem koje će se isticati i učiniti vašu baštu privlačnom!

Moćne hrizanteme

Hrizanteme su najprepoznatljivije cveće koje obeležava jesen, donoseći boje i živahnost u dvorišta i na terase širom zemlje. Ove prelepe biljke, koje se često nazivaju i „jesenjim zvezdama“, rastu u žbunastoj formi i dostupne su u širokom spektru boja, od najpopularnijih žutih, preko narandžastih, crvenih, do nežnih roza nijansi.

Idealno je saditi hrizanteme na sunčanim mestima koja su zaštićena od jakih vetrova, jer ove biljke ne podnose suviše snažne povetarce. Prilikom sadnje, važno je ne zarivati ih previše duboko; dovoljno je samo pokriti koren i nakon toga obilno zaliti. Tokom perioda cvetanja, redovno zalivanje je ključno, a korišćenje tečnog đubriva može dodatno poboljšati njihov izgled i vitalnost.

Osim svakodnevnog zalivanja, hrizanteme ne zahtevaju puno brige, što ih čini idealnim izborom za svakog ljubitelja cveća. Uz odgovarajuću negu, ove višegodišnje biljke će vas radovati svojim prelepim bojama i bogatstvom tokom više sezona. Ove jesenje lepotice ne samo da unose vedrinu u svaki prostor, već su i savršeni način da ulepšate svoj vrt ili dvorište!

Vresak je otporan, a krasi svaku terasu

Ako tražite biljku koja će izdržati niske temperature, vresak je pravi izbor. Ovaj zimzeleni žbun dolazi u raznim nijansama, najčešće ružičastim, ali i belim i crvenim.

Vresak voli sunčana mesta ili polusenu i može cvetati čak i pod snegom, što ga čini savršenim za zimski vrt. Ako želite da vaša bašta tokom cele godine bude obasjana bojama, vresak će dodati posebnu čar vašem dvorištu ili balkonu.

Uz ukrasnu koprivu i vresak, vaša jesenja bašta će postati pravo mesto za uživanje u bogatstvu boja i tekstura!

Ukrasna kopriva - najbolji izbor za jesen 

Tražite li biljku koja će uneti živahnost u vaš prostor i bez cvetova? Ukrasna kopriva je idealan izbor za dekoraciju tokom jeseni.

Ova višegodišnja biljka nije samo za jesen; ukrasna kopriva će krasiti vašu baštu ili terasu od proleća do kasne jeseni. Kada temperature padnu, preporučuje se da je prenesete u osvetljenu prostoriju s temperaturom od 12 do 15 °C kako bi preživela do sledeće sezone.

Ukrasna kopriva dolazi u raznolikim bojama listova, koje će oplemeniti vaš vrt. Redovno zalivanje je važno, ali sa smanjenjem temperature, učestalost zalivanja treba da opadne. Iako voli vlagu, ova biljka ne podnosi prekomernu vlažnost, pa je prilikom sadnje dobro staviti kamenčiće na dno saksije radi drenaže.

Jednostavna je za negu, što je čini savršenom za početnike ili one s malo vremena za baštovanstvo. Da bi njeni listovi zadržali vibrantne boje, preporučuje se da je držite u polusenci. Direktno sunce može izazvati gubitak boje i opadanje listova, iako novije hibridne vrste mogu tolerisati više svetlosti. Nakon mesec dana od sadnje, možete početi s prihranom, dodajući đubrivo jednom mesečno.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)