Tetka Saveta

HRASTOLIKA HORTENZIJA CVETA DO SNEGA: Prelepa, a otrovna - ovo su simptomi trovanja ovim cvećem

Najlepši ukras svake bašte sa neobičnim cvetovima i lišćem.

15.09.2024 11:55

HRASTOLIKA HORTENZIJA CVETA DO SNEGA: Prelepa, a otrovna - ovo su simptomi trovanja ovim cvećem
Shutterstock

Hortenzija je jedno od najomiljenih vrsta cveća koje se rado sadi u srpskim baštama posebno na selu. Nekad je ovo cveće bilo izuzetno skupo i stvar prestiža, pa se uzgajalo isključivo u baštama plemića. Posebna i sve popularnija vrsta je hrastolika ili hrastolisna hortenzija, koja ima vrlo neobične izdužene grozdaste cvasti sačinjene od sitnih cvetića po čemu se razlikuje od uobičajenih hortenzija koje najčešće imaju loptast oblik cvetne cvasti.

I dok obične hortenzije menjaju boju u zavisnosti od kiselosti zemljišta, boja ove vrste ne zavisi od Ph faktora tla već od starosti biljke. 

Kraljica jesenjeg cveća

Svojim rastom oblikuje gust, uspravan, široko zaobljen, polulistopadni grm. Grane su prekrivene tamno zelenim krupnim nazubljenim listovima koji podsećaju na list hrasta po čemu je ova vrsta i dobila ime. Tokom jeseni listovi dobijaju zagasito crvene i purpurne nijanse, a ako je zaklonjena iza kuće ili većih stabala
četinara neće u potpunosti izgubiti lišće tokom jeseni.

 

 

Hrastolisna hortenzija se lako uzgaja na plodnom, srednje vlažnom i dobro dreniranom zemljištu. Cveta od ranog proleća do kasne jeseni, odnosno u zavisnosti od klime između 6 i 9 meseci. I dok obična hortnzija nema miris, cvetovi hrastolisne vrste imaju blagu i prijatnu aromu.

Boja cvetova kod obične hortnezije zavisi od kiselosti zemljišta, dok hrstolisna vrsta boju cveta menja u zavisnosti od starosti. Cvetovi su u početku beli ili bledo krem boje, kako stare dobijaju laganu ružičastu ili bakarno – smeđu boju.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by susigarden (@susigarden7)

 

Postoje i hibridne sorte koje imaju dvostruke grozdaste cvasti sa ružičastim i jarko crvenim cvetovima. Orezujte precvetale cvasti tokom sezone kako bi podspešili novo i bogatije cvetanje. Hrastolisna hortenzije se koriste kao rezano cveće, samostalno ili u kombinaciji sa drugim cvećem za prelepe bukete. 

Prilikom orezivanja obavezno nosite rukavice jer hortenzije, pa i ova imaju određenu dozu cijanida što može da izazove osip na koži ili trovanje koje se manifestuje kao mučnina i pojačano znojenje.

Simbolika

I dok obična hortenzija simbolizuje harmoniju i mir u kući, hrasnolisna ima drugačije značanje. Legenda kaže da se u davna vremena japanski car zaljubio u prelepu devojku. Nehotice je povredio, a kako bi izrazio iskreno žaljenje zbog svojih postupaka poklonio joj je hrastolisnu hortenziju koja je postala sumbol iskrenih izvinjenja.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)