Tetka Saveta

KAKO DA PROMENITE BOJU CVETA HORTENZIJA: Uz ove trikove nema greške, samo sledite naše savete!

Hortenzija cveta od juna do oktobra, a nijansa zavisi od nekoliko faktora.

22.04.2024 15:20

KAKO DA PROMENITE BOJU CVETA HORTENZIJA: Uz ove trikove nema greške, samo sledite naše savete!
Shutterstock

Hortenzija je cveće koje su volele naše bake. Sa raskošnim, krupnim cvetovima u obliku kugle raskošnih boja na najlepši način ukrašava svako dvorište. U pitanju je višegodišnja biljka koja se najčešće sadi u bašti, ali može da uspeva i na terasi u nekoj većoj saksiji.

Obožava vodu, pa joj je potrebno redovno zalivanje posebno tokom leta, da bi cvetala. Postoje razne sorte ovog cveća, a kod nas je najpoznatija Hydrangea macrophylla poznata pod imenom seoska hortenzija. 

shutterstock.com

Hortenzija je raskošan cvet koji ukrašava baštu od juna do oktobra

Saveti za promenu boje

Hortenzija je biljka koje ne voli direktno i jako sunce, pa je savršen izbor za polusenku. Najbolje uspeva u zemljištu koje je bogato humusom, umereno vlažno i blago kiselo ( od 5,5-6 pH), a iskusni baštovani preporučuju mešavina komposta, treseta i gline.

Cveta od juna do oktobra, raskošnim loptastim cvetovima, a koje će boje biti cvet zavisi od kiselosti zemljišta. Prirodna boja cveta je bela ili ružičasta, ali možete je promeniti uz nekoliko trikova.

Da bi dobili plavu ili ljubičastu boju kiselost tla mora biti sa pH manjim od 6, dok će veći pHod 7 doneti crvene i ružičaste cvetove. Da biste dobili plavu ili ljubičastu boju cvetova možete pokušati sledeće:

  • u zemlju dodati kašiku istucane stipse i to u vreme kada se pojave pupoljci, a postupak ponoviti nekoliko puta pre cvetanja
  • u blizini korena biljke u zemlju zabodite nekoliko eksera
  • pospite zemlju oko hortenzije sa iglicama bora 
  • možete dodati malo mastila u vodu za zalivanje
  • sipajte oko hortenzije talog od kafe
  • u vodu za zalivanje možete dodati aluminijum sulfat, pa ovim rastvorom zalivajte hortenzije jednom u 7 dana

Ako želite da budu ružičaste boje potrebno je da uradite sledeće:

  • zemlju oko hortenzije pospite pepeo
  • za intenzivnu roze boju dodajte smrvljene ljuske jajeta
  • koristite đubrivo na bazi fosfora

Pixabay.com

Hortenzija može biti i ljubičasta

 

Pretvaranje pink hortenzije u plavu je lakše nego pretvaranje plave u ružičastu. Bele uvek ostaju bele i ne mogu promeniti boju. Kad prođe sezona cvetanja potrebno je biljku orezati i pripremiti za prezimljavanje. 
Hortenzija se nekad obavezno sadila u dvorištu u blizinu ulaznih vlada, zato što simbolizuje pomirenje ljubavnika ili bračnih drugova. Buket hortenzija u kući označava mir i srdačnost, a veruje se i da deluje umirujuće na čovekov um.

Ipak, treba imati na umu da, iako je prelepa, hortenzija sadrži veoma opasan otrov cijanid. Ali nemojte baš mnogo da se brinete. Ljudi i životinje bi trebali da konzumiraju “ogromnu” količinu ovog cveća da bi im ono naškodilo.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)