Tetka Saveta

PLAŠITE SE DA SE FLEKE SA ODEĆE NEĆE SKINUTI NA NIŽIM PROGRAMIMA: Stručnjaci savetuju - zaboravite visoke temperature!

Nema potrebe za pranjem na 60 ili 90 stepeni, sem kada su posteljina ili peškiri u pitanju.

17.09.2024 18:35

PLAŠITE SE DA SE FLEKE SA ODEĆE NEĆE SKINUTI NA NIŽIM PROGRAMIMA: Stručnjaci savetuju - zaboravite visoke temperature!
Shutterstock

Mnogi od nas veruju da je pranje veša na 40 stepeni optimalna opcija za uklanjanje fleka i očuvanje materijala. Međutim, nova istraživanja ukazuju na to da bi smanjenje temperature moglo doneti značajne uštede na računima za struju, a pritom i bolje zaštititi odeću.

Stručnjaci sve češće dovode u pitanje uvreženo mišljenje da je pranje na višim temperaturama nužno za efikasno čišćenje. Iako se pranje na 40 stepeni dugo smatralo "zlatnom sredinom", proizvođači kućnih aparata i stručnjaci iz oblasti energetike sada preporučuju pranje na nižim temperaturama. U pitanju su temperatute kao što su 30 ili čak 20 stepeni, kako bi se smanjila potrošnja električne energije i produžio vek trajanja odeće.

Ušteda energije - mali koraci, velike promene

Prema informacijama sa portala Essanews, jedno od ključnih pitanja je potrošnja električne energije. Naime, tokom pranja veša, najveći deo energije troši se upravo na zagrevanje vode. Smanjenje temperature sa 40 na 30 stepeni može doneti uštedu energije i do 40 odsto. 

shutterstock.com

Štedite i odeću i struju

Osim uštede energije, pranje na nižim temperaturama manje opterećuje odeću. Više temperature, naročito kod osetljivih materijala poput vune, svile ili sintetičkih tkanina, mogu dovesti do njihovog bržeg propadanja. Niže temperature pomažu da se očuvaju boje, elastičnost i tekstura tkanina, što produžava njihov životni vek i smanjuje tekstilni otpad.

Da li su mrlje prepreka?

Jedan od najčešćih argumenata protiv pranja na nižim temperaturama je strah da mrlje neće biti efikasno uklonjene. Međutim, ovo je samo mit, kažu stručnjaci. 

- Savremene veš mašine i deterdženti dizajnirani su da efikasno uklanjaju mrlje čak i na temperaturama od 30 stepeni - piše Essanews.

Shutterstock

Mrlje će se skinuti i na nižim temperaturama

Takođe, mnoge moderne veš mašine sada imaju eko-programe, koji optimizuju potrošnju vode i električne energije, prilagođavajući temperaturu stepenu zaprljanosti odeće. Ovi programi omogućavaju skraćeno vreme pranja, a korisnicima nude čistu odeću uz minimalan uticaj na životnu sredinu.

Šta je sa bakterijama?

Još jedna uobičajena bojazan jeste da niže temperature neće ukloniti bakterije i mikroorganizme. Iako se kod pranja određenih artikala poput posteljine i peškira savetuje viša temperatura, za svakodnevno pranje odeće temperatura od 30 stepeni je sasvim dovoljna. Stručnjaci naglašavaju da je važno prilagoditi temperaturu vrsti odeće, ali da za većinu svakodnevnih komada nije potrebno ići iznad 30 stepeni.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)