Tetka Saveta

MIŠEVI SE PLAŠE MIRISA OVIH BILJAKA: Teraju ih očas posla, a SVI ih već imate kod kuće

Ove biljke su ključne!

10.09.2024 09:40

MIŠEVI SE PLAŠE MIRISA OVIH BILJAKA: Teraju ih očas posla, a SVI ih već imate kod kuće
Shutterstock

Kada je reč o borbi protiv miševa u domu, postoje različiti pristupi koji se mogu primeniti. Jedan od tih pristupa je korišćenje biljaka kao prirodnog načina zaštite doma od ovih štetnih glodara. Postoje biljke čiji miris može delovati kao prirodni repelent za miševe, a njihovo prisustvo može sprečiti ove neželjene posetioce da se približe kući.

Crni i beli luk

Crni luk i beli luk su biljke koje ne samo da mogu da se koriste u kuhinji, već i da obezbede zaštitu od miševa. Njihov snažan miris može odbiti miševe, a uzgajanje ovih biljaka u neposrednoj blizini doma može biti korisno u borbi protiv ovih glodara.

Shutterstock

Crni luk takođe tera miševe


Jedan od načina da se iskoristi beli luk kao repelent je pravljenje pirea od belog luka i prskanje oko temelja kuće ili drugih mesta gde miševi mogu postati problem.

Žalfija

Žalfija je još jedna biljka čiji jak miris može odbiti miševe. Ova višegodišnja biljka može uspevati u različitim uslovima i zbog svog specifičnog mirisa može biti korisna u zaštiti doma od miševa.

Nana

Nana takođe spada u biljke čiji miris može delovati kao prirodni repelent za miševe. Ova biljka, osim što može odbiti miševe, može se koristiti i u kulinarstvu ili za pravljenje čaja.

Lavanda

Lavanda je biljka koja je poznata po svom prepoznatljivom mirisu i lepim cvetovima, ali takođe može poslužiti i kao sredstvo za odbijanje miševa. Uzgajanje lavande u blizini doma može dodatno doprineti zaštiti od ovih glodara.

Biljke koje treba izbegavati

Pored biljaka koje mogu pomoći u odbijanju miševa, važno je identifikovati i biljke koje bi mogle privući ove glodare. Neki od primera su povrće poput zelenila, paradajza i jagoda, koje bi trebalo držati dalje od doma ako postoji problem sa miševima, piše "Krstarica".

BONUS VIDEO:

Komentari (0)