Tetka Saveta

SKRIVENO DUGME U KOLIMA MOŽE DA VAM UŠTEDI GORIVO: Svi ga imaju, ali niko ne zna da ga koristi (VIDEO)

Koristi se za prečišćavanje vazduha unutar samog vozila.

22.08.2024 17:10

SKRIVENO DUGME U KOLIMA MOŽE DA VAM UŠTEDI GORIVO: Svi ga imaju, ali niko ne zna da ga koristi (VIDEO)
Shutterstock

Gorivo za automobile je sve skuplje bez obzira da li koristite običan, premium benzin ili dizel. Međutim, mnogi ne znaju da postoji skriveno dugme koje vam može pomoći da smanjite potrošnju i uštedite prilikom sipanja goriva. U pitanju je dugme za recikliranje vazduha za koje mnogi ni ne znaju ili ga koriste na potpuno pogrešan način.

Gde se nalazi?

U letnjim mesecima, aktiviranje prečišćavanja vazduha u automobilu može biti od ključnog značaja za održavanje prijatne temperature u samim kolima. Kada je spoljašnja temperatura visoka, a vazduh zagađen, recikliranje omogućava klima uređaju da koristi unutrašnji vazduh umesto da uvlači vrući i zagađeni vazduh spolja.

Na taj način, unutrašnjost automobila se efikasnije hladi, smanjuje se opterećenje sistema za klimatizaciju, a vozač i putnici su zaštićeni od štetnih čestica i gasova koji se nalaze u spoljašnjem vazduhu.
Gde se tačno nalazi ovo dugme možete videti u sledećem video snimku:

 

@learncar Use air conditioning correctly to save fuel and be comfortable#carsoftiktok ♬ original sound - LearnCar

 

Zimi, kada je spoljašnja temperatura niska, preporučljivo je isključiti funkciju za prečišćavanje vazduha. Ovo omogućava da svež vazduh ulazi u auto, sprečavajući zamagljivanje stakala i obezbeđujući bolju cirkulaciju vazduha unutar samog vozila. 

E, sad se vi pitate kakve veze to ima sa potrošnjom goriva? Pored uticaja na udobnost vožnje, recikliranje vazduha može imati i značajan uticaj na potrošnju goriva. Naime, ovo skriveno dugme koje se nalazi u većini  automobila, omogućava smanjenje opterećenja motora i time štedi potrošnju goriva. 

Korišćenjem ove funkcije, sistem za klimatizaciju efikasnije koristi resurse, što može dovesti do značajne uštede goriva kod vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, kao i smanjenja opterećenja baterije kod električnih automobila.

Zato bi vozači trebalo da znaju kako da pravilno koriste ovo dugme u zavisnosti od vremenskih uslova i spoljne temperature kako bi efikasnije koristili reciklažu vazduha i smanjili potrošnju goriva. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)