Tetka Saveta

ZBOG OVE GREŠKE U PRANJU VEŠA, ODEĆA VAM SE RASPADA BRŽE: Treba vam samo sekund za OVO - i nećete imati problem

Mali trikovi koji mogu da bude veoma korisni.

10.08.2024 08:31

ZBOG OVE GREŠKE U PRANJU VEŠA, ODEĆA VAM SE RASPADA BRŽE: Treba vam samo sekund za OVO - i nećete imati problem
Shutterstock

Iako možda deluje čudno, nije svejedno da li odeću perete u mašini za veš okrenutu naopačke ili bez okretanja. Naravno, treba imati u vidu da smisao pranja nije samo čistoća već i da odeća ostane u originalnom stanju. 

Kada je reč o pranju odeće, postoje određeni trikovi koji mogu biti od velike koristi kako bi se sačuvala unutrašnjost odeće, ali i spoljna strana, kao i ukrasni elementi.

Odeća koja se pere naopačke

Jedan od korisnih saveta je da se odeća pere naopačke, posebno ukoliko se radi o odevnim komadima koji su izloženi znoju i drugim telesnim tečnostima. Na taj način se omogućava bolje pranje unutrašnje strane odeće, dok istovremeno štitimo spoljnu stranu od oštećenja i gubitka boje.

Shutterstock

Kako da sačuvate odeću od oštećenja

Takođe, okretanjem odeće naopačke pre pranja, sačuvamo ukrasne elemente poput vezova, cirkona, šljokica i slično.

Odeća koju ne treba preokretati

Ipak, važno je istaći da postoje određeni odevni predmeti kod kojih se preokretanje naopačke ne preporučuje. To se posebno odnosi na osetljive tkanine poput svile i vune, gde bi ovakav postupak mogao da ošteti vlakna. Osim toga, profesionalci iz hemijskog čišćenja ističu da je bolje izbegavati preokretanje ovakve odeće kako bi se sačuvala njen kvalitet.

Pranje čarapa naopačke

Kada je reč o čarapama, preporučuje se pranje naopačke kako bi se efikasnije uklonili neprijatni mirisi i bakterije. Budući da čarape celog dana dolaze u dodir sa kožom, zadržavajući mirise i mrtve ćelije kože, pranje naopačke omogućava deterdžentu i mašini za pranje veša da deluju na najsmrdljivije delove čarapa, smanjujući rizik od smrdljivih stopala i bakterija koje izazivaju neprijatne mirise.

Uz poštovanje ovih saveta, možemo efikasnije očuvati kvalitet odeće, ukloniti neprijatne mirise i sačuvati ukrasne elemente, čineći pranje veša efikasnijim i korisnijim za očuvanje i higijenu odeće.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)