Tetka Saveta

VELIKE GREŠKE ZBOG KOJIH VAM ORHIDEJE VENU: Evo šta ne smete da radite, to ih UBIJA!

Uz malo truda i ljubavi kuća će biti cvetna oaza.

07.08.2024 14:09

VELIKE GREŠKE ZBOG KOJIH VAM ORHIDEJE VENU: Evo šta ne smete da radite, to ih UBIJA!
Shutterstock

Orhideje jesu kućne lepotice, ali i traže da malo vremena potrošite na njihovo održavanje. Često se dešava da preteramo u svojoj želji da ovo cveće bude što bujnije, i umesto rasvetanih biljaka dobijamo opale listove i sušenje stabljike. 

Orhideje su izuzetno raznovrsne biljke, a svaka vrsta reaguje na vremenske uslove i okolinu na specifičan način. Njihove preferencije u pogledu zalivanja, temperature i osvetljenja mogu se znatno razlikovati.

Moljac-orhideja ili orhideja leptirica

Phalaenopsis orhideja, poznata i kao moljac-orhideja ili orhideja leptirica, jedna je od najrasprostranjenijih vrsta koju možemo pronaći u cvećarama. Ova vrsta preferira konstantnu temperaturu od 18 do 20 stepeni Celzijusa i umerenu vlažnost.

Važno je napomenuti da se preporučuje gajenje ove vrste u prozirnim posudama kako bi korenje imalo dovoljno svetla za proces fotosinteze.

Prilagođavanje saksije vrsti orhideje

Različite vrste orhideja zahtevaju različite vrste saksija. Na primer, dok phalaenopsis orhideja preferira prozirne posude, vrste poput dendrobiums i cymbidiums bolje uspevaju u neprozirnim saksijama. Zanimljivo je da vrsta vanda uopšte ne zahteva saksiju i može da se uzgaja u praznoj vazi ili na žicama.

Presađivanje orhideja

Presađivanje orhideja treba sprovoditi pažljivo, vodeći računa o veličini saksije. Orhideje se obično presađuju kada korenje ispuni saksiju ili počne da viri preko ivice. Važno je izbegavati držanje orhideja u istoj saksiji duže od dve godine, jer to može negativno uticati na njihov rast.

Shutterstock

Lepotice kuće

Takođe, odabir adekvatne veličine saksije je ključan faktor, jer prevelika saksija može dovesti do truljenja korena usled sporijeg sušenja zemlje.

Zalivanje i osvetljenje orhideja

Orhideje zahtevaju pažljivo zalivanje zbog osetljivosti njihovog korenja na višak vlage. Postoje različiti pristupi zalivanju, kao što je tuširanje u kadi ili brzo potapanje saksije u vodu.

Takođe, većina orhideja preferira obilje svetlosti, ali izbegavajte direktno jaku sunčevu svetlost koja može oštetiti njihove listove, prenosi Tomsguide.com.

Kroz pravilno razumevanje različitih vrsta orhideja i njihovih specifičnih zahteva, ljubitelji biljaka mogu uživati u lepoti i raznovrsnosti ove egzotične biljke.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)