Tetka Saveta

OVAJ PROGRAM NA VEŠ MAŠINI GUTA STRUJU: Srpske domaćice ga stalno koriste - i ne, nije pranje na 90 stepeni!

Ovo vam proizvođači ovih aparata neće reći.

04.08.2024 12:30

OVAJ PROGRAM NA VEŠ MAŠINI GUTA STRUJU: Srpske domaćice ga stalno koriste - i ne, nije pranje na 90 stepeni!
Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Veš-mašina je nezamenjiv kućni aparat u svakom domaćinstvu koji nam olakšava svakodnevni život. Međutim, izbor odgovarajućeg programa pranja može imati značajan uticaj na potrošnju vode i električne energije.

Standardne veš-mašine nude različite programe prilagođene različitim vrstama tkanina. Međutim, ono što vam proizvođači neće reći ili napisati u upustvu jeste da temperatura i ciklusi centrifuge direktno utiču na potrošnju elektirične energije i vode, pa je važno pažljivo birati program pranja u skladu sa vrstom veša koji se pere.

Programi pranja

Većina srpskih domaćica naučila je da kosristi dva najviše tri programa. Beli veš se pere na 90 stepeni, šareni na 40, eventualno se koristi program sa nižim temperaturama za pranje zavesa i to je to.

Naučnici sa Univerziteta Njukasl su dokazali da program osjetljivog pranja može trošiti najviše vode i energije, zbog čega je važno razmotriti ovu činjenicu prilikom odabira programa pranja veša.

Shutterstock

Prilikom pranja veša možete i značajno da uštedite ako znate kako

 

Studija je pokazala da se tokom osetljivog pranja oslobađa značajna količina mikrovlakana iz poliesterskih tkanina, što rezultira većom potrošnjom vode i električne energije. Ovo otkriće ukazuje na važnost informisanja o uticaju različitih programa pranja veš mašine na životnu sredinu i potrošnju resursa.

Stručnjaci ističu da veš-mašinu treba da se koristiti sa odgovarajućim temperaturama kako bi se smanjio uticaj na životnu sredinu. Na primer, tkanine poput pamuka, poliestera, džinsa, lana - jednom rečju šareni veš najčešće pere na temperaturi od 40 stepeni.

Važno je imati na umu da pranje veša na ovoj temperaturi troši dvostruko više energije od pranja na 30 stepeni. U pitanju je samo 10 stepeni razlike što neće značajno uticati na samo pranje, aušteda je ogromna. Za peškire i posteljinu preporučljivo koristiti program pranja na 60 stepeni kako bi se uštedela struja i voda.

shutterstock.com

Peškiri i posteljina se mogu sasvim lepo oprati i na 60 stepeni

 

Iskuvavanje na 90 stepeni upotrebljava se kod izrazito zaprljanog belog veša ili prilikom pranja bebine odeće koja mora da bude temeljno očišćenja, a za sve ostalo je sasvim dovoljno pranje na 60 stepeni. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)