Tetka Saveta

TOKOM VRELIH DANA, VAŠ KREVET JE LEGLO ZARAZE: Menjanje posteljine je zbog znojenja neophodno - a evo koliko puta!

Iako mnogi od nas vole leto, spavanje zbog pojačanog znoja može biti neugodno.

18.07.2024 16:55

TOKOM VRELIH DANA, VAŠ KREVET JE LEGLO ZARAZE: Menjanje posteljine je zbog znojenja neophodno - a evo koliko puta!
shutterstock.com

Tropske vrućine ovih par nedelja nažalost mnoge su naterale da se zažele zime i hladnijih dana, jer kako se znojimo, svakodnevno je neophodno voditi posebnu higijenu, kako tela tako i odeće i posteljine. Iako ste je možda menjali skoro, pa vam se čini kako će san na oči brže jer je ona čista, s obzirom da su visoke temperature, vrlo je moguće da će ona biti prljava i znojava, što zahteva češće menjanje. A koliko je to "često" potrebno?

Stručnjaci za čišćenje kažu da bez obzira da li je leto ili ne, ona mora da se menja češće.  Budući da se tokom vrućina noću znojimo više, očekivano je da posteljina bude besprekorno čista. Nik Ros  stručnjak za čišćenje iz Home Spirits, otkriva da je optimalno dovoljno menjati posteljinu dva puta nedeljno.

- Iako vam možda deluje preterano, sa mrtvim ćelijama i uljem koje proizvodimo dolazi i znoj  i moje pravilo je prati čaršave kada se više ne osećaju čistim i svežim - ističe on.

shutterstock.com

Posteljina bi tokom leta trebalo da se pere dva puta nedeljno

 

Ros napominje da razume to da svaki dom ima svoju rutinu, pa i kada je čišćenje u pitanju i da se svi ne drže strogo jednog pravila, međutim, napominje da čist krevet i dobra higijena nemaju cenu i ne treba kalkulisati u tom slučaju. 

- Dva puta nedeljno pranje čaršava je pravilo za sve. Posebno kod onih koji muče muku sa alergijama, moraće strožije da se pridržavaju ovih pravila - otkriva on.

Nik se osvrnuo i na pravilno pranje čaršava u bilo koje godišnje doba, ističući  da se treba držati pranja posteljine na 60 stepeni, bez obzira što mnoge domaćice smatraju uštedom struje ako uključe veš mašinu na 30 stepeni. To je posebno važno jer veća temperatura uništava bakterije i grinje koji se sakupljaju u posteljini.

Ros ističe da se električna energija može uštedeti recimo tako što ćemo umestio u sušilici, posteljinu sušiti na svežem vazduhu, a na taj način sunčeva svetlost će istovremeno ubiti mikroorganizme koji ne mogu na njoj da opstanu.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)