Tetka Saveta

NAJEZDA BUBAŠVABA U SRBIJI: Izmilele zbog toplog vremena, evo kako da ih se otarasite

Prenose bakterije koje mogu da izazovu brojne bolesti.

09.06.2024 11:43

NAJEZDA BUBAŠVABA U SRBIJI: Izmilele zbog toplog vremena, evo kako da ih se otarasite
Shutterstock

Letnje temperature u Srbiji ovih dana siterale su iz skloništa brojne insekte, pa i bubašbave. Izlaze iz rupa, podruma, fasada stambenih zgrada, a primećena je njihova najezda ne samo u velikim gradovima poput Beograda već i širom Srbije.

Koliko god da se trudite da stan držite čistim i pod konac, bubašvabe uvek pronađu način da se nekako uvuku u kuću ili stan. Preduzeća koja se bave dezinsekcijom imaju pune ruke posla i ne stužu da odgovore na sve pozive koje imaju.

Cene su mahom šarenolike u zavisnosti od toga šta vam treba, ali za prosečan stan od 60 kvadrata potrebno je da izdvojite oko 2.000 dinara.

Traže vodu

Bubašvabe su krilati insekti i procena je da su se na našoj planeti pojavili 120 miliona godina pre dinosaurusa. Ima ih oko 3.500 vrsta i jedu bukvalno sve, a prenosioci su bakterija: salmonelu, ešerihiju koli, streptokoku... Ove bakterije zagađuju hranu i mogu biti uzrok nekih vrlo ozbiljnih bolesti.

shutterstock.com

Vodite računa o higijeni posebno u kuhinji gde se bubašvabe najčešće skupljaju

 

Bubašvabe ne ujedaju ljude ako postoje drugi izvori hrane, osim u ekstremnim slučajevima gde je populacija bubašvaba velika i kada hrana postane ograničena. Zato vodite računa gde ostavljate hranu, neka bude zaštićena i van domašaja ovih buba. Nemojte ostavljati neoprane sudove tokom noći jer će ovo sigurno privući bubašvabe u vaš dom. 

Ove bube se najčešće se zavlače u vlažne i mračne prostore, pa ćete ih retko videti preko dana, ali zato se razmile noću. Bez hrane mogu da izdrže i do 45 dana, ali ne iz bez vode pa kad trkaraju po kući one zapravo traže vodu.

Ukoliko niste pri parama ili nemate vremena da čekate na dezinsekciju  predlažemo vam 5 efikasnih metoda kako da ih se zauvek rešite.

1. Zamke

Zamke su dobra ideja za rešavanje problema sa bubašvabama, a možete ih brzo i jednostavno napraviti kod kuće. Uzmite plastičnu flašu i isecicite nešto niže od polovine, potom skratite malo odozdo i gornji deo, okrenite ga naopako da grlić bude u flaši. Naspite vodu, ali ostaviti dva prsta prazno. U potrazi za vodom bubašvaba će upasti u flašum ali neće moći da izađe i udaviće se.

2. Lepak

Lepak za miševe je još jedan efikasan način da se otarasite ovih buba. Napravite zamku kao za miševe - lepak nanesite u krug na parčetu kartona, pa u sredinu stavite malo šećera kao mamac. Kad krene po hranu bubašvaba će se zalepiti za karton i neće moći da pobegne. 

Pixabay.com

Soda bikarbona je vrlo efikasna i smrtonosna za ove bube

3. Soda bikarbona

Još jedan od efikasnijih načina u borbi sa ovim insektima je soda bikarbona koja ih ubija. Da biste je namamili pomešajte 1 kašičicu šećera sa 2 kašičice sode bikarbone. Sipajte na parče hartije i ostavite na mestu gde se bube najčešće pojavljuju.

4. Sirće

Bubašvabe ne podnose miris sirćeta. Sipajte sirće u bocu sa raspršivačem i isprskajte delove stana gde se najčešće pojavljuju. Obavezno na ovaj način zaštite odvode u kupatilu i kuhinji. Sirćetom isprskate prozore i ulazna vrata, kao i terase kako biste sprečili njihov ulazak u dom. Ovaj postupak ponavljate na 7 dana kad sirće ispari.

shutterstock.com

Bubašvabe ne podnose miris sirćeta, ali i limuna

5. Limun

Na sličan način deluje i limun. Iscedite jedan limun u vodu kojim brišete podove i sve temeljno obrišite. Kuća će vam mirisati na čisto, a bubašvabe će bežati od vašeg doma.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)