Tetka Saveta

SVI OVAKO ČISTIMO DUŠEKE, A ŽESTOKO GREŠIMO: Trljanje fleka i usisavanej je gubljenje vremena, evo šta da radite!

Biće kao nov u svega tri koraka!

05.06.2024 10:20

SVI OVAKO ČISTIMO DUŠEKE, A ŽESTOKO GREŠIMO: Trljanje fleka i usisavanej je gubljenje vremena, evo šta da radite!
Shutterstock

Ušli ste u spavaću sobu i miris zaudara. Primetili ste da je krevet glavni problem, ali možda ste zaboravili da očistite dušek duže vreme. Održavanje dušeka čistim može izgledati kao izazovan zadatak, ali uz nekoliko jednostavnih saveta možete produžiti njegov životni vek i obezbediti kvalitetan san. Rebeka Mejs, stručnjak za spavanje, deli preporuke za njegovo čišćenje.

Ona naglašava da je pravilno održavanje dušeka ključno za zdravlje i kvalitet sna. Dušek, takođe treba okretati nekoliko puta godišnje i temeljno čistiti najmanje jednom u šest meseci. Ona navodi 3 saveta kao ključna. Prateći ove savete, vaš dušek će ostati čist, svež i dugotrajan, pružajući vam ugodan i zdrav san svake noći.

Foto: Shutterstok

Soba vam zaudara, možda je dušek problem

Oslobodite se mrlja

Za dubinsko prolećno čišćenje preporučuje se upotreba nežnog praška za veš, bez izbeljivača i jakih mirisa, dok ga takođe možete očistiti i uz tečnosti za pranje sudova, pomešanog sa malo vode. Nanesite tečnost na mrlje, a zatim pospite tanak sloj sode bikarbone preko celog dušeka da neutrališete neprijatne mirise. Posle nekoliko sati, očistite mrlje četkom za odeću, a takođe isčetkajte i ceo dušek. 

- Mrlje treba čistiti nežnim, kružnim pokretima, izbegavajući snažne pokrete i tzv. “ribanje”, kako bi se očuvala struktura dušeka - ističe Mejsova, a o tome je pisao i The Sun.

shutterstock.com

Menjajte često posteljinu

Promenite posteljinu

Posteljinu treba menjati svake nedelje, dok jastuke i prekrivače treba prati svakih nekoliko meseci u mašini za pranje veša. Redovna promena posteljine sprečava nakupljanje prašine, ćelije mrtve kože i bakterije, čime se održava higijena i kvalitet sna.

Uklonite prašinu

Za uklanjanje prašine preporučuje se upotreba meke četke. Usisivač se ne sme koristiti na dušecima sa prirodnim punjenjem jer može oštetiti materijal.

- Prašina može izazvati alergijske reakcije i smanjiti kvalitet vazduha u spavaćoj sobi. Meka četka efikasno uklanja prašinu bez oštećenja dušeka - objašnjava ekspertkinja.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)