Tetka Saveta

NE DOPUSTITE DA VAM KOMARCI UNIŠTE URANAK: Prirodna sredstva protiv upornih insekata (FOTO)

Uživajte na izletištima bez stresa.

30.04.2024 17:20

NE DOPUSTITE DA VAM KOMARCI UNIŠTE URANAK: Prirodna sredstva protiv upornih insekata (FOTO)
shutterstock.com

Tokom toplih prolećnih meseci, večernja okupljanja na otvorenom mogu biti prava noćna mora zbog najezde komaraca. Kako narednih dana slede dani praznika koji će mnogi iskoristiti kako bi uživali u prirodi, na vreme se moramo pripemiti kako ne bismo završili kao "žrtve" beskonačnog broja ujeda ovih napornih insekata. Kako će veliki broj građana već noćas zauzeti izletišta za prvomajski Uranak, pravo je vreme da se pripremimo za borbu protiv komaraca. Koristite prirodne načine i uživajte u uzletu bez brige.

Kombinujući ova prirodna rešenja, možete uživati u večernjim aktivnostima na otvorenom bez neprijatnih posledica ujeda komaraca.

Shutterstock

prirodna sredstva protiv komaraca

Ulje limunskog eukaliptusa

Ulje limunskog eukaliptusa, koje se koristi od 1940-ih, jedan je od poznatijih prirodnih repelenata. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) odobrili su ulje eukaliptusa kao efikasan sastojak u repelentu protiv komaraca. Studija iz 2014. godine pokazala je da mešavina 32 odsto ulja limunskog eukaliptusa pruža više od 95 odsto zaštite od komaraca tokom tri sata.

shutterstock.com

Lavandom protiv komaraca

Lavanda

Zdrobljeni cvetovi lavande proizvode miris i ulje koji mogu da oteraju komarce. Lavanda ima analgetske, antifungalne i antiseptičke osobine, što znači da osim što sprečava ujede komaraca, može umiriti kožu. Studija iz 2002. godine rađena na miševima bez dlake otkrila je da je ulje lavande efikasno u odbijanju komaraca.

Ulje timijana

Kada je u pitanju odbijanje malarijskih komaraca, ulje timijana je jedno od najboljih u pružanju zaštite. U jednoj studiji na životinjama iz 2002. godine, 5 odsto ulja timijana naneto na kožu miševa bez dlake obezbedilo je stopu zaštite od 91 odsto. Takođe, istraživanje pokazuje da sagorevanje listova timijana nudi 85 odsto zaštite tokom 60 do 90 minuta.

Menta

Menta se može koristiti kao metod za sprečavanje komaraca tako što se sveža menta ili ulje od mente drži u okruženju. Takođe, uzgoj mente može ih zauvek držati podalje.

shutterstock.com

Belim lukom protiv komaraca

Beli luk

Beli luk se sastoji od svojstava koja pomažu u odvraćanju komaraca. Zgnječeni čenovi belog luka prokuvani u vodi i poprskani po prostoriji mogu odmah ubiti komarce.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)