Tetka Saveta

KAKO OPRATI VEŠ BEZ PRAŠKA: Postoje čak 3 načina, stvari će vam biti čiste i mirišljave - a evo zašto vam treba votka!

Prva pomoć kada nemate vremena za odlazak u kupovinu.

29.04.2024 14:23

KAKO OPRATI VEŠ BEZ PRAŠKA: Postoje čak 3 načina, stvari će vam biti čiste i mirišljave - a evo zašto vam treba votka!
shutterstock.com

Svakome od nas se desilo da zaboravi u nabavci da kupi prašak za veš ili deterdžent. To se nekako uvek desi kada hitno moramo da operemo neku odeću pa se nađemo u problemu. Ne morate odmah izlaziti iz kuće jer postoje sasvim dobre zamene koje možete pronaći u svojoj kuhinji.

Ne treba ih često koristiti, ali u izuzetnim i hitnim slučajevima mogu pomoći da vaše stvari budu oprane i čiste. 

Sirće kao čistač i omekšivač

Sirće je jedan od najkorisnijih proizvoda koji se može pronaći u gotovo svakoj kuhinji. Kiselina koja se nalazi u sirćetu sprečava razvoj bakterija i plesni, čineći ga idealnim za pranje veša. Može efikasno rešiti mrlje s odeće, a ako ga dodate u pregradu za ispiranje, uništiće loše mirise i omekšati materijal.

Žute mrlje od znoja lako se mogu ukloniti sirćetom. Samo nekoliko kapi sirćeta na uprljano mesto i brisanje krpom mogu značajno poboljšati stanje odeće.

Shutterstock

kako oprati veš bez deterdženta

Soda, sapun i voda kao zamena za prašak za veš

Rastvor sa sodom, sapunom i vodom može poslužiti kao zamena za prašak za veš. Ovo je posebno korisno kada vam ponestane pravog deterdženta, ali treba paziti da se ne stavi previše ove smese, jer proizvodi mnogo više pene.


Možete čak i sami napraviti prašak za veš od 7 šoljica vode i ½ šoljice deterdženta. Ovaj domaći prašak može biti odlična alternativa kada su zalihe deterdženta na minimumu.

Votka za osvežavanje odeće

Votka može poslužiti kao sjajan osveživač za odeću koja nije zaprljana, već samo treba da se osveži. Pomešajte malo vode i votke, sipajte u flašicu s raspršivačem, poprskajte odeću i ostavite je da se osuši. Votka će pomoći da se odeća osveži na prirodan način.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Dragana

29.04.2024 15:23

Divno Kad bi svi posvetili malo vremena prirodi bili bi daleko od problema koje imamo