Tetka Saveta

EVO KAKO DA NAPRAVITE POSNE MLADENČIĆE: Dodajte im malo oraha i ukus će vas raspametiti (FOTO)

Poslužite goste za Mladence i biće oduševljeni.

21.03.2024 17:00

EVO KAKO DA NAPRAVITE POSNE MLADENČIĆE: Dodajte im malo oraha i ukus će vas raspametiti (FOTO)
youtube/mikinakuhinja

Pravoslavni vernici 22. marta obeležavaju praznik Svetih 40 mučenika Sevastijskih, poznat i kao Mladenci. Ovaj dan je posvećen uspomeni na stradanje četrdeset rimskih mladića, vojnika jednog puka u gradu Sevastiji. Njihova hrabra i nepokolebljiva vera u Isusa Hrista dovela ih je do mučeničke smrti. Na ovaj dan se odlazi u posetu parovima koji se venčali tokom prethodne godine i nose im se darovi.

Gostima se služe kolači mladenčići kojih obično ima 41 komad. Kako Mladenci padaju usred Vaskršnjeg posta može se napraviti posna verzija. Evo kako da napravite posne mladenčiće.

 

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • polovina pakovanja kvasca (oko 40-50 g)
  • 1 kašika šećera
  • 2 kašike ulja
  • mlaka voda
  • 1 kafena kašičica soli
  • med za premaz
  • 100 g mlevenih oraha

Priprema:

Prosejano brašno staviti u činiju, dodati mu ulje, kvasac, šećer, so i vodu, pa umesiti testo. Dobro umešeno testo ostaviti da odstoji pola sata na toplom mestu. Nakon pola sata izvaditi testo na dasku posutu brašnom pa ga razviti oklagijom na debljinu od jednog prsta. Vaditi pogačice čašom za vodu i poređati ih u uljem premazan pleh. Ostaviti ponovo pola sata na toplom da pogačice malo nadođu.

Nakon pola sata premazati mladenčiće uljem i izbosti ih po gornjoj površini čačkalicom (običaj je da se mladenčići izbodu zarezanom grančicom voćke koja je tada u cvatu). Peći mladenčiće na umerenoj temperaturi. Kada su pečeni i kada se ohlade, svaki mledenčić premazati medom i posuti mlevenim orasima.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)