Tetka Saveta

AKO OVAKO ČISTITE KUĆU, SAMO PREMEŠTATE PRAŠINU I MIKROBE: Profesionalna čistačica otkriva kako da besprekorno dezinfikujete dom

Tri uobičajene greške koje mnogi prave

26.02.2024 11:30

AKO OVAKO ČISTITE KUĆU, SAMO PREMEŠTATE PRAŠINU I MIKROBE: Profesionalna čistačica otkriva kako da besprekorno dezinfikujete dom
Shutterstock

Sređivanje i čišćenje kuće je posao koji domaćice obavljaju svakodnevno, mahom na isti način. Mnoge od njih i ne slute da prilikom čišćenja prave velike greške, pa tako ne samo da gube vreme, već i dopuštaju prašini i mikrobima da se zadržavaju u domu.

Profesionalna čistačica Šarlot otkrila je koje greške ljudi najčešće prave prilikom čišćenja. Ako želite dom koji ne samo da blista, već je zaista i super čist, vreme je da obratite pažnju na ove savete.

1. Zaboravite na jednosmerno usisavanje

shutterstock.com

Usisavajte u svim pravcima, kako biste izvukli sve trunčice prašine iz tepiha

Kako biste osigurali da su podovi i tepisi pravilno usisani, Šarlot preporučuje usisavanje u različitim smerovima.

- Ako usisavate samo u jednom smeru, nećete ukloniti svu prljavštinu i prašinu. Deo toga može da se sakrije ispod vlakana tepiha. Usisavanje u svim pravcima će osigurati da izvučete i poslednju mrvicu prašine iz tepiha – kaže Šarlot.

2. Uklonite prašinu pre nanošenja sredstva

Takođe, pre nego što nanesete sredstvo za brisanje prašine, važno je da najpre običnom krpom prebrišete površinu koju ćete tretirati.

- Uvek se pobrinite da pokupite svu prašinu pre nego što dodate bilo kakve proizvode. Tako se neće desiti da premestite prašinu s jedne strane na drugu – otkriva Šarlot.

3. Sačekajte da sredstvo deluje

Ukoliko ste navikli da pošpricate površinu sredstvom za čišćenje i odmah uzmete krpu, vreme je da promenite naivku.

Shutterstock

Kad uklonite prašinu običnom krpom i naprskate rastvor za dezinfekciju, ostavite ga da odstoji barem pet do 10 minuta

 

- Uvek omogućite proizvodima da odstoje barem pet do deset minuta kako biste osigurali da "ubiju" što više mikroba. Uvek pročitajte etikete pre upotrebe proizvoda za čišćenje, jer imaju različita vremena delovanja. Ukoliko pošpricate površinu koju ćete čistiti i odmah prionete na brisanje, smanjićete efikasnost sredstva za čišćenje. Što duže dozvolite dezinfekcionom rastvoru da ostane u kontaktu s površinom, više ćete mikroba uništiti – savetuje Šarlot.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)