Krompir je osnovna namirnica u mnogim domaćinstvima. Od njega se pripremaju brojna jela. Svakome od nas se desilo da krompir neko vreme stoji u frižideru ili špajzu te počne da klija. Da li ste se ikada pitali da li je sigurno jesti proklijali krompir? On sadrži solanin, štetni alkaloidni spoj koji služi kao prirodni pesticid i nalazi se u povećanim koncentracijama u zelenom, oštećenom ili klijalom krompiru.
Prema istraživačima sa Univerziteta u Linkolnu u Velikoj Britaniji, toksični proklijali krompir može izazvati probleme sa varenjem ili glavobolje, stoga je ključno da ih uklonite pre konzumacije. Ako je krompir mekan ili naboran, treba ga baciti. Međutim, ako je čvrst i zdrav, jednostavno ga oljuštite, uklonite sve klijale delove i koristite ga za kuvanje.
Pravilne metode skladištenja za sprečavanje klijanja
Da biste odložili klijanje krompira, najbolje je da ga skladištite na hladnom, tamnom mestu, po mogućstvu u kartonskoj kutiji ili papirnoj kesi kako bi se omogućila cirkulacija vazduha. Plastično pakovanje ometa sposobnost krompira da "diše", što dovodi do bržeg kvarenja. Ako imate veliku količinu krompira, redovno ih pregledajte i odvojite one koji su klijali ili omekšali kako biste sprečili da se kvarenje proširi na druge. Dodatno, savetuje se da ne skladištite krompire zajedno sa lukom, jer gasovi koje ispuštaju mogu ubrzati proces starenja jedan drugog.
Komentari (0)