Tetka Saveta

OBIČAJI I VEROVANJA ZA DRUGI DAN BOŽIĆA: Ovu molitvu morate izgovoriti (FOTO)

Vernici Srpske pravoslavne crkve proslaviće veliki praznik Sabornost presvete Bogorodice,

07.01.2024 18:01

OBIČAJI I VEROVANJA ZA DRUGI DAN BOŽIĆA: Ovu molitvu morate izgovoriti (FOTO)
Profimedia

Prema narodnim običajima, Božić se slavi u krugu porodice, ali i sa prijateljima i komšijama. Drugog dana Božića, tradicija nalaže da se posvetimo šetnji i poseti prijateljima i kumovima, jer se veruje da je ko ima prijatelje, bogat čovek.

Postoji verovanje da se na ovaj dan pomiruju oni koji su godinama u svađi, te da nije dobro terati bilo koga sa kućnog praga. Drugog dana Božića za prazničnom trpezom, svi su jednaki i u zdravlju i veselju, slaveći najradosniji praznik hrišćanstva.

shutterstock.com

Drugi dan Božića se ide u posetu najmilijima

Slavlje i verski obredi

Praznična trpeza i dalje je postavljena, a običaj nalaže da se na drugi dan praznika ne čisti kuća, jer se Božić u pravoslavlju slavi tri dana. Vernici Srpske pravoslavne crkve proslaviće veliki praznik Sabornost presvete Bogorodice, u čast presvete Bogorodice, koja je rodila Spasitelja naroda Isusa Hrista, kako je zabeleženo u narodnom predanju i crkvenim spisima.

Molitva presvetoj Bogorodici

U čast presvete Bogorodice se izgovara posebna molitva, kojom se iskazuje zahvalnost za njen doprinos. "Tvojim rođenjem Hriste Bože, zasija svetu svetlost bogopoznanja, jer se u toj svetlosti zvezdom učahu oni koji zvezdama služe, da se klanjaju tebi, suncu pravde, i da te poznaju sa visine istoka, Gospode, slava ti!"

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)