Tetka Saveta

KAKO DA VAM KUHINJA UVEK BUDE ČISTA I BLISTAVA: 7 sjajnih saveta da bez napora održavate besprekornu higijenu na mestu gde se priprema hrana

Male promene u navikama mogu da učine čudo po pitanju reda i čistoće u ovoj prostoriji.

16.07.2023 10:00

KAKO DA VAM KUHINJA UVEK BUDE ČISTA I BLISTAVA: 7 sjajnih saveta da bez napora održavate besprekornu higijenu na mestu gde se priprema hrana
shutterstock.com

Mnogima je kuhinja omiljeno mesto u stanu. Ne samo zato što se tu priprema hrana već zato što je prostrani kuhinjski sto najbolje mesto da nešto prezalogajite ili ispijate kafu. Upravo zbog toga što se na ovom mestu priprema hrana kuhinja bi trebalo da uvek bude besprekorno čista.

Međutim, to često nije slučaj i dok se okrenete sudopera je prepuna prljavog posuđa, šporet prepun zagorelih mrlja a pult na kome se pripremaju obroci budu zatrpani šoljama, čašama, teglicama sa začinima...

Međutim, postoji način da vam kuhinja uvek bude besprekosrno čista i blistava, a potrebno je samo malo umeća i promena navika pa da red zavlada u ovom delu doma. 

Srećna Republika vam donosi 7 saveta uz koje će vaša kuhinja uvek biti čista, a o tome je pisao i portal Livingetc.

Shutterstock

Male promene dovode do velikog uspeha

1. Čistite dok kuvate

Koncept “čišćenja u pokretu” je od suštinskog značaja za održavanje čistih radnih površina. Dok se ručak kuva najbolje je da operite sudove ili obrišite prljavštinu koje se napravila usred pripremanja hrane. Kada iskoriste određene sastojke ili začine, odmah ih vratite na mesto. Savetuje se i da nikada ne ostavljate prljav pribor na radnu površinu. Ne morate da duplirate sebi posao. Čim nešto uprljate, stavite to u sudoperu. Ne dozvolite da rende za sir, cedila ili noževi odstoje pre nego što ih očistite. Čišćenje znači da nećete morati da se nosite sa zadatkom ribanja osušene hrane sa svih ovih kuhinjskih površina.

2. Ne čekajte da napunite mašinu za sudove 

Mašinu za pranje sudova treba da puštate češće nego što mislite. Ako previše odlažete, nagomilaćete tanjire i čaše i skupljaćete prljave sudove svuda po kuhinji. Najbolje je da pustite mašinu da pere posle večere. Ukoliko je uključujete noću, ujutro je možete isprazniti dok čekate da se kafa skuva. Na ovaj način dan započinjete praznom mašinom za pranje sudova koja se može napuniti čim se novo suđe zaprlja.

3. Očistite kuhinju pre odlaska u krevet

Mnogi od nas su često umorni i iscrpljeni i nije im do detaljnog sređivanja kuhinje, ali pre nego što odete da spavate, pospremite po kuhinji bar ono za šta imate snage. Ne ostavljajte sudove za sutra, a ni prljave površine. Neka sredstvo za čišćenje neka vam uvek bude pri ruci, naprskajte ga i prebrišite kako vas ujutru ne bi sačekao haos čim uđete da skuvate jutarnju kafu. 

Foto: Shutterstock

Operite sudove i radne površine pre odlaska u krevet

4. Pospremite sto odmah posle obroka

Nekad nam je teško da posle ručka brišemo sto i peremo sudove, ali to može biti izuzetno korisno. Na taj način štedite vreme, jer će se posle nagomilati još prljavih sudova. Ovako ćete uvek imati čistu kuhinju, koja će biti spremna za večeru. 

5. Obratite pažnju na podove

Podovi u kuhinji mogu se vrlo brzo zaprljati ako se ne održavaju. Dodajte noćni usisavač ili brzo čišćenje u svoju rutinu kako podovi ne bi postali previše prljavi i kako ne biste razbacali kuhinjske mrvice po celoj kući.

6. Redovno čistite frižider 

Frižider ćete, naravno, i dalje morati povremeno temeljno da čistite, ali ako želite da održavate čistu kuhinju, moraćete redovno da proveravate da li se proizvodi kvare i koje ostatke treba baciti. Osim frižidera, redovno treba čistiti i šporet. Ne treba čekati da se masnoća i prljavština nagomilaju. To isto važi i za male kućne aparate. Svaki put kada izvadite nešto iz mikrotalasne pećnice ili tostera, obrišite mrvice ili masnoću. Na ovaj način, vaši mali uređaji su čisti svaki put kada ih koristite.

pexels.com

Redovno sređujte frižider i bacajte stare namirnice

7. Vraćajte stvari odakle ih uzmete

Ukoliko ste popili jutarnju kafu, ne dopustite da vam šećer i kafa uz šoljicu ostanu na kuhinjskom pultu. To isto važi za sve što koristite, bilo da je u pitanju mikser ili cediljka za voće. Ukoliko neke uređaje ne koristite toliko često, najbolje je da ih odložite u visoke ormariće koji su predviđeni za uređaje koji se ne upotrebljabaju svakodnevno. Ovako ćete rasčistiti ne samo kuhinju, već i veći deo stana.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)