Tetka Saveta

KAKO SE RASHLADITI BEZ KLIME: Tokom vrelih letnjih noći spustite temperaturu u prostoriji uz par jednostavnih trikova (FOTO)

Postoje mnogi načini kako da se rešite nesnosne vrućine i sprečite znojenje tokom večeri.

05.07.2023 20:02

KAKO SE RASHLADITI BEZ KLIME: Tokom vrelih letnjih noći spustite temperaturu u prostoriji uz par jednostavnih trikova (FOTO)
Shutterstock

Tokom vrelih letnjih dana delujemo izmoreno u prostoriji gde nema klima uređaja a to se posebno može biti frustrirajuće kada odlazimo na spavanje. Prevrtanje po krevetu, topla posteljina i znojenje su svakodnevnica kod onih koji nažalost nemaju klima uređaj i to može dovesti do zdravstvenih rizika i smanjene produkativnosti. Ako niste u mogućnosti da se uhvatite onog upravljača za klime, jer ga nemate, uvek postoje prihvatljivi načini da se rashladite, naročito kada se spremate za spavanje i znate šta vas čeka. A čeka vas pakao i nervoza zbog vrućine, a vrlo verovatno i nesanica.

Bez da se oslonite na klima uređaj, postoje načini kako možete da se rashladite tokom narednih meseci.

Zamrznite pidžamu

Iako ovo mnogima zvuči suludo, činjenica je da ga i stručnjaci preporučuju i tvrde kako dobro radi svoj posao. Neophodno je da pidžamu stavite u kesu, dobro zatvorite i zamrznete. Ovo se takođe odnosi i na posteljinu, pogotovo jastučnice, koje će dati prijatan i osvežavajući osećaj kda prislonite obraz na njih. Ipak, postoje i mane ove metode, jer kada se one "istope" mogu postati prilično neuredne. 

shutterstock.com

Posteljina ili pidžama koje su izvesno vreme bile u zamrzivaču mogu da stvore osećaj hladnoće, zbog čega ćete spavati prijatnije

 

Topla boca

Iako mislite kako se topla voda u boci kod mnogih koristi samo tokom zime kako bi ugrejali promrzla stopala, ona može poslužiti i za rashlađivanje, iako mnogima zvuči neverovatno. Suština njenog korišćenja za hladniji osećaj je u tome da se podigne centralna temperatura pre spavanja. Kada stavite bocu sa toplom vodom na stopala i kada je uklonite nakon nekog vremena, telo će biti prevareno kao da je u hladnijem okruženju, prenosi Dejli mejl.

Spavajte u laganoj odeći

Iako mnogi tvrde kako je spavanje bez odeće rešenje tokom letnjih vrućina, činjenica je da će se znoj zalepiti za vašu kožu umesto da ga upije odeća. Umesto toga obucite nešto lagano i opušteno poput mini pidžama, gde će vazduh imati bolji protok ostavljajući vam mogućnost da se osećate hladno i udobno tokom vrelina.

shutterstock.com

Lagana pidžama daje koži da diše a svakako će upiti znoj

Napravite hladan vazduh

Posuda sa ledom koju ćete staviti na radijator ili negde gde vam je ventilator blizu, može stvarati hladan povetarac, umesto topog vazduha koji bi cirkulisao. 

Izbegavajte začinjenu hranu

Ono što jedemo takođe utiče na to kako ćemo spavati. Suhomesnati proizvodi, meso, tofu i soja sos kao i stari sirevi, mogu negativno da utiču po vrućinama, naročito onda kada treba da odmaramo i prikupimo snage za naredni dan. Zbog aminokiseline tiramin koja povećava moždanu aktivnost, teže ćemo zaspati.

Pored ovih, stručnjaci preporučuju da koristite posebne pokrivače sa partnerom radi dodatnog ličnog prostora i hladnoće. Takođe, malo vlažnija kosa tokom spavanja, može dati osećaj rashlađenosti. A što se tiče drugih načina, aloja vera takođe igra važnu ulogu jer zamenjuje hladno tuširanje i stručnjaci preporučuju da se pena od ove biljke nanese po celom telu pre spavanja, jer će ona dati osećaj hladnoće.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)