Tetka Saveta

DA LI DRŽITE KLIMU UKLJUČENOM I NOĆU? Evo šta se tada dešava sa našim telom!

Stručnjaci za održacanje prostora konačno su dali odgovor da li je bolje spavati u klimatizovanom prostoru ili u sobama gde nema takvih uređaja.

25.06.2023 11:37

DA LI DRŽITE KLIMU UKLJUČENOM I NOĆU? Evo šta se tada dešava sa našim telom!
shutterstock.com

Tokom vrelih letnjih dana mnogi spas traže u klima uređajima jer oni osvežavaju prostorije u kojima boravimo. Klima je najbrži način da rashladimo sobu, međutim, iako su temperature izuzetno visoke i noću i samim tim nam otežavaju spavanje, stručnjaci napominju da je ne treba držati upaljenom noću.

Postoje zdravstveni rizici zbog kojih se to ne preporučuje, ali po sredi su i oni praktični razlozi koji se tiču troškova i većih računa za struju. Temperaturu možete regulisati drugim načinima, a postoje jasni razlozi zbog kojih nije poželjno da vam klima radi za vreme spavanja.

Isključivanje klime za bolji san

Verovatno vam se dogodilo da ste se tokom spavanja probudili drhteći i shvatili da je soba previše ohlađena. Alvin Pulins, specijalista za održavanje doma, kaže da su hladna soba i udobno okruženje ključni za dobar san, međutim, isuviše niske temperature mogu ometati kvalitet spavanja i sveukupnog odmora.

Shutterstock

Niske temperature tokom noći zbog klime mogu pogoršati san

To nije sve. Uključeni ventilator ili klima uređaj mogu izazvati alergije i učiniti da nemate dovoljno vazduha, što takođe dovodi do lošeg sna. Iako će po prostoriji cirkulisati vazduh, stručnjaci napominju da ljudi nisu svesni da pored toga cirkulišu i grinje, polen i drugi alergeni. Sušenje vazduha, takođe, stvara osećaj zagušljivosti. Ako imate problem sa suzenjem očiju, kijanjem ili svrabom u grlu, najbolje je da investirate u prečišćivače vazduha. Isključivanjem klime možete obezbediti prirodnije okruženje za spavanje koje pogoduje boljem snu. 

Ublažavanje bolova

Oni koji imaju problem sa bolom u zglobovima i mišićima mogu osetiti pogoršanje ako je klima uključena tokom noći, jer ona može da pojača bol. Koncentrisani hladni vazduh mišiće će učiniti napetima, stvarajući grčeve i bol. Možete primetiti i da vam se vrat ukočio, prenosi homesandgradens.com, ukoliko koristite ventilator ili uključeni klima uređaj.

Foto: Shuttestock

Rad klime tokom noći može vam pojačati bolove, tvrde stručnjaci

Da biste videli razliku jednostavno prestanite da ih koristite tokom spavanja. Naravno, treba da se konsultujete s lekarom kako biste pomogli sami sebi kada su u pitanju bolovi u leđima, a onda i da preispitate da li su vam krevet i dušek odgovarajući, jer nekada i oni mogu da budu problem. 

Štednja novca

Smanjenje upotrebe bilo kojih uređaja tokom noći, bez obzira na cenu električne energije, može dovesti do uštede. 

- Sprovođenjem te prakse ne samo da štedite na računima za komunalne usluge, već i promovišete dugovečnost i efikasnost vaše opreme za grejanje i hlađenje kada vam je najpotrebnija - kaže Kris Harvej, specijalista za grejanje.

Inače, drugi načini za hlađenje, koji ne podrazumevaju ventilator i klimu, jesu rashladni dušeci i prozračna posteljina koje stručnjaci preporučuju kao alternativu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)