Tetka Saveta

KAKO OČISTITI PROZORE BEZ MRLJA: Ovu grešku svi pravimo prilikom brisanja stakla (FOTO)

Dolaskom lepog vremena pravi je trenutak da generalno sredimo naš dom.

21.03.2023 10:01

KAKO OČISTITI PROZORE BEZ MRLJA: Ovu grešku svi pravimo prilikom brisanja stakla (FOTO)
shutterstock.com

Lepi i sunčani dani izmamili su mnogima osmeh na lice a kako je proleće i kalendarski stiglo, vreme je za kompletan detoks kako tela, tako i našeg okruženja u kojem boravimo.

Poznato je da veliku ulogu u našem zdravlju ima i zdrava sredina koja nas okružuju. Tu se pre svega misli na mesto u kojem najviše boravimo. Prolećno spremanje doma prva je od tačaka koju treba da ispunimo kako bismo udahnuli punim plućima i uživali u novom period godine.

Shutterstock

Prolećno sređivanje najbolje je početi čišćenjem prostorije u kojoj boravimo

Kada se pomene sređivanje stana, svima prvo padnu na pamet prozori koji su i najteži za čišćenje. Gotovo sve domaćice muku muče sa tim kako da stakla zablistaju i kako da uklone mrlje koje se nekako uvek pojave i pored upornog brisanja. 

Poznato je da svi čekamo prve zrake sunca kako bismo se posvetili pranju staklenih površina, a to je već u startu greška koju svi činimo. Naime, stručnjaci savetuju da je prozore najbolje prati kada je napolju oblačno, ali ne pada kiša. Sunčano vreme nije pogodno za pranje staklenih površina jer ih osuši pre nego što stignete da ih uglancate, zbog čega i ostaju bele mrlje posle pranja.

Umesto kupovnih sredstava najbolje je napraviti domaće za koje mnogi tvrde da je čak i efikasnije. Reč je osmesi vode i  alkoholnog sirćeta. Za početak uzmite flašu sa prskalicom koja vam je ostala od nekog starog sredstva i pomešajte u njoj vodu i sirće u razmeri 50:50. Ukoliko si prozori jako prljavi dodajte ovom rastvoru i kašičicu-dve sode bikabone. 

Pixabay

Soda-bikarbona uvek je poželjan sastojak u čišćenju

Veoma je bitno i prozore od prašine prvo obrišemo pamučnom krpom nakvašenom sa malo vode. Time će se snkinuti površinski sloj prljavštine i naneto sredstvo za čišćenje imaće bolji efekat.

Kao završni detalj prozore još jednom prebrisati čistom, pamučnom krpom kako biste im dali dodatni sjaj. Bitno je da uvek čistimo u istom smeru jer time izbegavamo stvaranje mrlja na staklu.

pexels.com

Nakon nanošenja sredstva za čišćenje staklenu površinu rođite krpom

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)