Tetka Saveta

OVO ŠTO PRE IZBACITE IZ ORMARA: 5 stvari koje svi čuvamo trebalo bi se osloboditi u rekordnom roku!

Iskoristite period posle praznika za generalno raspremanje bespotrebnih stvari koje vam crpe energiju, zauzimaju prostor, privlače prljavštinu i stvaraju nered.

07.01.2023 16:01

OVO ŠTO PRE IZBACITE IZ ORMARA: 5 stvari koje svi čuvamo trebalo bi se osloboditi u rekordnom roku!
Shutterstock

Mnogima od nas se desilo da, iako redovno čistimo kuću, neprestano izbegavamo sređivanje ormara koji su često zatrpani nepotrebnim stvarima. Ili kažemo sebi da nemamo dovoljno vremena za prebiranje po gomili odeće, kutija i aksesoara ili posedovanje tolike količine svega i svačega pravdamo rečima "da će nam možda nekada nešto od toga ipak zatrebati". Međutim, savet koji bi svi trebalo odmah da primenimo jeste da se što pre otarasimo garderobe, posteljine i ostalih predmeta koje nismo koristili poslednjih nekoliko godina, pa smo čak i zaboravili da njihovo postojanje.   

Statistika kaže da ukoliko nešto od garderobe ili stvari za kuću niste koristili poslednjih 3-5 godina, male su šanse da će vam ikad ponovo zatrebati. Zato je savet da iskoristite period posle praznika i rasčistite garderobere. Zapanjiće vas količina prostora koji ćete dobiti, pa ga možete iskoristiti na mnogo pametniji način.  

Srećna Republika otkriva koje su to stvari koje više ne bi trebalo da se nalaze u vašem garderoberu i da ometaju vaš životni postor. 

shutterstock.com

Večita dilema jeste čega se otarasiti, čak i onda kada godinama nije nošeno 

Stara posteljina

Mnogima se dešava da iz nepoznatog razloga čuvaju posteljine za krevete koje su deca odavno prerasla. Tu je uvek neka rasparena posteljina koja se ne upotrebljava godinama, premali ili preširoki čaršavi za bračni krevet, kao i nekoliko jastučnica koje ne odgovaraju ama baš nijednom jastuku. Spakujte apsolutno svu posteljinu u kesu i jednostavno je izbacite i iz garderobera i iz stana. Možete je i pokloniti onima kojima je potrebnija.

Stari peškiri

Peškiri koji su usled dugotrajnih i čestih pranja izgubili boju, izlizali se ili postali primetno grubi, ne služe više ničemu. Možda vam eventualno koriste kako biste stali na njih u kupatilu ili prilikom čišćenja kuće i farbanja kose. Ukoliko smatrate da ih ne možete iskoristiti ni za šta još, ostavite recimo 2 peškira u te svrhe, ali ne i svih 10. Ostale jednostavno bacite ukoliko nisu u stanju da ih možete pokloniti.

unplash

Nisu vam potrebni baš svi peškiri, pogotovo ne oni koji su se izlizali i ogrubeli od pranja

Stare pidžame

Mnogi od nas imaju stvari koje nimalo nisu prijatne za oko, ali su zato izuzetno prijatne za spavanje. Uglavnom su to preširoke majice ili donji delovi pidžame koje nemate srca da bacite pošto vas podsećaju na neki period života. Osećaj sigurnosti i topline koje vam stvara odeća u kojoj spavate vas zapravo čini emotivno labilnim. Zato učinite sebi uslugu, ali i ljudima u vašem neposrednom okruženju koji vas viđaju pred spavanje ili nakon buđenja. Sve stare pidžame i stvari za spavanje koje ne nosite jednostavno poklonite bar onima kojima je to potrebno.

Retro ukrasi

Pod tim terminom ne misli se na ukrase koji su planski napravljeni, već na one ukrase koje ste dobili još kao dete, pa ih iz nepoznatog razloga i dalje držite u ostavi. Možda se tu nađe i po koji ukras vaših roditelja koji jedino kod vas još budi nostalgiju za Novom godinom koju smo dočekivali decenijama ranije. Ukrasi se uglavnom drže u kutijama i zauzimaju veliki prostor. Nema ničeg lošeg u tome ukoliko zaista koristite stare ukrase i trake, budući da svako jelku kiti na svoj način, ali ukoliko vam stoje “čisto reda radi”, izbacite ih.

youtube/printscreen - Desilicious preciousdesire

Nekim ukrasima je realno prošlo vreme

Kozmetika isteklog roka trajanja

Sigurno po ćoškovima toaleta, radnog stola ili plakara imate gomilu hemije i kozmetike kojoj je istekao rok trajanja. Često se tu nađe dosta dezadoransa, kupki ili šampona koje sto dobili na poklon, a u međuvremenu totalno zaboravili na njih. Imajte na umu da hemija, kao i kozmetika, ima rok trajanja. Mnoga uputsva nalažu da posle određenog datuma ta sredstva neće čistiti na adekvatan način, što važi i za ostale kozmetičke preparate. Da datum trajanja nema nikakve veze sa realnim rokom najverovatnije ne bi ni stajao tu. Eventualno minimalno odstupanje je dozvoljeno, ali vodite računa o datumima. Iznenadićete se kada svu nepotrebnu hemiju pobacate koliko vam ostaje slobodnog prostora. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)