Kejt Midlton ne jede baš previše slatkiša, ali kada odluči da se počasti onda bira samo jedan specijalitet kojim se uvek oduševi - čokoladni puding sa karamelom. To su otkrili njeni prijatelji koji tvrde da princeza retko kada može da odoli ovoj ukusnoj poslastici.
Sastojci:
Za preliv
- 1/2 šolja braon šećera
- 1 šolja putera
- 1/2 šolje plus jedna kašika slatke pavlake
Za kolač
- 170 gr urmi, iseckanih
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- 240 ml ključale vode
- 60 g putera
- 170 g šećera
- 225 g crne čokolade
- 1 jaje
- 230 g brašna
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema:
Engleski puding je tradicionalna poslastica koja se u Britaniji razlikuje od onog što mi podrazumevamo pod tim nazivom. Umesto klasičnog pudinga, u pitanju je sočan, "lepljivi" čokoladni kolač sa urmama, preliven bogatim karamel prelivom. Ovaj recept otkrio je Deren Mekgrejdi, bivši privatni kuvar kraljevske porodice, a interesantno je da je recept vrlo jednostavan.
Jedan od ključnih sastojaka engleskog pudinga su urme, koje mu daju posebnu sočnost i slatkoću. Kombinacija urmi i čokolade čini ovaj kolač neodoljivim, a preliv od karamele dodaje dodatnu dimenziju ukusu.
Za sos u šerpu sipajte šećer, puter i slatku pavlaku, kuvajte i mešajte. Podelite preliv na dva dela, a jedan deo sipajte na dno posude u kojem ćete peći kolač.
Iseckane urme prelijte vrelom vodom pa dodajte sodu bikarbonu i promešajte. Pustite da stoji dok se ne ohladi. U drugoj posudi umutite šećer i puter mikserom pa dodajte jaje i vanilu i umutite još malo. Brašno sjedinite sa praškom za pecivo, dodajte mu umućenu smenu i mešavinu sa urmama pa izlijte u kalup da pečete. Pleh pokrijte papirom za pečenje i pecite oko 30 minuta na 180 stepeni.
Kolač treba da bude gnjecav i sočan.
Prijatno!
Komentari (0)