Džem od jagoda može biti odličan namaz za doručak, ali i dodatak omiljenim palačinkama koje vole i mladi i stari. Kako je sada sezona ovog popularnog voća, lepe dane iskoristite da odete do najbliže pijace i kupite koje kilo neodoljivog crvenog dragulja. Jedna porcija jagoda sadrži više vitamina C nego bilo koje drugo citrusno voće. Jedna merica jagoda sadrži 85 miligrama vitamina C. To je 140 odsto više od preporučenog dnevnog unosa i više nego što biste dobili od jedne pomorandže. Jagode su takođe pune vlakana, koja su neophodna za dobro zdravlje stomaka, regulisanje šećera u krvi i održavanje normalnog nivoa holesterola.
Srećna republika donosi vam recept za domaći džem od jagoda bez konzervansa, koji može potrajati i do mesec dana.
Sastojci:
- 1 kg očišćenih jagoda
- 300 g šećera
- 1 limun
Priprema:
Prvo pripremiti tegle, tj. sterilisati ih. Potrebno ih je dobro oprati, osušiti i staviti u rernu da se zagreju 15 minuta na 120° C. Jagode oprati i iseći na manje delove. Pomešati ih sa šećerom i ostaviti da puste sok oko 15 minuta. Limun narezati na kolutove i dodati smesi. Stavite sve u šerpu i na jaku vatru. Povremeno promešati. Kada jagode proključaju, smanjiti vatru i ostaviti da se kuva oko 1 sat i 30 minuta. Pre samog kraja kuvanja izvaditi limun. Gotov džem pažljivo prebacite u teglice i držati na tamnom mestu. Zatvorene teglice mogu izdržati do mesec dana da se ne pokvare. Otvorene teglice držati u frižideru. Uživajte!
Komentari (0)