Jela bez mesa

POSNA SARMA prste da poližeš

Tokom Uskršnjeg posta možete da uživate u ukusnim jelima koja će oduševiti i svakog gosta.

10.03.2022 10:00

POSNA SARMA prste da poližeš
Pixabay

Veliki Uskršnji post je u toku i zato je korisno da pri ruci imamo recepte za ukusna jela, a sarma je gotovo uvek idealan izbor kada želite nekoga da obradujete. 

Zato Vam donosimo recept za ovaj čuveni specijalitet, ali posnu verziju koja će oduševiti svakoga.

Sastojci:

  • veća glavica kiselog kupusa
  • 3 veće šargarepe
  • 3 glavice crnog luka
  • koren paškanata
  • šoljica pirinča
  • 5 veća krompira
  • 2 dl ulja
  • 2 lista lovora
  • 2 suve ljute papričice
  • nekoliko zrna bibera
  • po potrebi soli
  • po potrebi začinsko bilje
  • kašičica aleve paprike

Priprema:

Listove kupusa razdvojiti i preseći na jednake delove. Na ulju propržiti sitno sečen crni luk dok ne postane staklast. Dodati izrendanu šargarepu, paškanat i prodinstati. Dodati još izrendan krompir i pirinač. Sve mešati dok se ne čuje pucketanje pirinča.

Posoliti, pobiberiti i dodati alevu papriku i začinsko bilje. Dobro promešati da se sjedine sastojci, prohladiti i ovim filom uvijati sarme. Nekoliko lista kupusa stavite na dno šerpe kako ne bi sarma zagorela. Najbolje savijati sarme na dlanu. Raširiti list sarme na dlanu, staviti kašičicu fila, preklopite list sa jedne i druge strane i onda pravite valjak čvrsto zatežući, da bi sve bile jednake. Sarme mogu biti poređane u dva reda, a između redova stavite ljutu papriku, lovorov list i zrna bibera.

Pokrijte sve sarme još sa nekoliko lista kupusa, stavite manji poklopac odnosno poklopac od manje šerpe, nalijte vodom i kuvajte na laganoj vatri najmanje 3 sata. Sarma je lepša kad se kuva dugo na laganoj vatri. Uživajte u divnom ukusu posne sarme, po receptu sa sajta recepti.com.

 

Komentari (0)