Psihologija

PROVERITE KOJA STE KLASA: Čak i zvono na vratima može da otkrije koliko ste otmeni

Da li ste znali da vas način na koji stilizujete kosu može unapred etiketirati u društvu? Ili možda način na koji određenu reč izgovarate? Da, u Engleskoj vas na osnovu toga mogu proceniti gde se kotirate na društvenoj lestvici.

06.04.2022 19:35

PROVERITE KOJA STE KLASA: Čak i zvono na vratima može da otkrije koliko ste otmeni
pexels.com

Opšte je poznato da u društvu Engleza niste morali biti upitani, niti ste sami morali da se predstavljate, dovoljno je bilo da se „baci“ pogled na vas, vaš izgled i mesto gde živite i već se znalo ko ste i kom staležu pripadate. Iako to Englezi nikada ne bi priznali, i uvek bi se branili nekim takvim rečenicama da "ne obraćaju pažnju" ili da "nisu snobovski nastrojeni", činjenica je da su oduvek bili.

To je u svom tekstu za Dailymail otkrio Detli Plitz koji je prvo kao 16-godišnjak boravio u Engleskoj u porodici Tereze Mej, kada je prvi put imao susret sa tim mentalitetom. Kasnije proučavajući i upoznavajući Englesku, istraživao je sve oznake klase koje prožimaju englesko društvo. On objašnjava da izgovor određene reči vas može automatski kategoriše u određenu klasu, za ostalo tek-možete pretpostaviti.

Plitz poreklom iz Nemačke u kojoj su oduvek vladali drugačiji običaji u odnosu na Englesku, došao je u susret sa novim svetom kroz koga je dosta toga naučio i pokušao da razume tamošnji mentalitet i njihovu kulturu.

unplash

Čaj i izbor čaja je u osnovi engleske kulture

Kultura ispijanja čaja nije bilo ništa novo za njega, ali jeste kada se bira tačno određeni čaj za posetu na primer biskupa njegovoj porodici u kojoj je boravio. Istraživanje koje je sproveo BBC 2013 ide u prilog ovoj priči, gde se ističe da je veliki broj anketiranih kliknulo da vidi gde se nalazi na skali društvenog statusa kada je sprovedena anketa i kada su dati markeri za rangiranje u visoko društvo. Takođe, te nedelje se udvostručila prodaja karata za pozorište u Londonu jer je kalkulator klase identifikovao odlazak u pozorište kao jedan od važnih pokazatelja pripadnosti višoj klasi.

Takozvani „meki“ markeri značajno određuju vašu ulogu u društvu ističe Plitz. Kosa na primer ne otkriva kojoj klasi pripadate, ali otkriva način na koji je nosite. Ukoliko posedujete psa, to ništa ne znači, ali znači koju rasu uzgajate. Posedovanje automobila takođe vas ne čini na skali društva „noblesom“, ali govori o vama koliko ga često perete.

Ono što je za Engleze neizrečeno dolazi obično u malim znacima, poklonima i gestikulacijama.

Fraze

Često izgovaranje reči poput „Šta“, „Molim“, „Toalet“ ukazuje na vaš niži rang. Dok sa druge strane viši staleži izgovaraju nenaglašene samoglasnike, a nekad ih namerno izostavljaju.

Dome slatki dome

Najekskluzivnije adrese u Engleskoj su najkraće. Nema potrebe za imenom ulice,okruga,  kućnim brojem, ime kuće je dovoljno poput Bakingemska palata. U ruralnom delu Engleske imati kuću je prestiž. To je nedvosmislen znak da pripadate višoj klasi i gubitak kuće prestavlja veliki udarac za vlasnike. Tako je jedan bivši stanovnik velelepne kuće rekao „postali smo siromašni kada smo se uselili u kuću sa brojem“.

Odeća/izgled

Jedno od užitaka engleskog stila je fascinacija izborom boje obuće. Neki menadžeri investicionih banaka i dalje procenjuju kandidate na osnovu toga da li nose braon cipele, a ne da li poseduju veštine i potencijal. Smeđe cipele bile su predviđene za život na selu, penjanje po brdima i odlazak na pecanje, streljaštvo ili u baštu. tako da, znate šta vam je činiti, crno je ipak klas(ik)a.

unplash

Zaobilazite braon ciepele ako se krećete u visokom društvu

Igra imena

Imena takođe određuju gde ste u engleskom društvu i sve češća je praksa oslovljavanja po imenima. Kada je Princeza Ani suprugu Tonija Blera oslovila sa gđa Bler, ona joj je odgovorila „molim te zovi me Čeri“ na šta je princeza odgovorila, ne mogu jer nisam tako vaspitana.

Posedovanje određenih imena poput Penelope, Lizbet, Krispian znači da je 200 puta veća verovatnoća da ćte biti u vrhunskoj klasi dok imena poput Terain, Džamile, Kajli i Kodi su nagnuta prema nižoj kategoriji.

Gde se kupuje

Ako želite da znate kom staležu pripada neka Engleskinja ne morate se raspitivati o njenom obrazovanju, poreklu i prihodma. Dovoljno je da vidite kupuje li i šta u M&S.

unplash

Birajte gde ćete kupovati

Viši stalež kupuje stvari koje se na prvi pogled ne mogu identifikovati da su tamo kupljene, poput donjeg veša, peškira ili posteljine. Ne kupuju zavese, jastuke, haljine za zabavu i sve što je vidljivo na prvi pogled. Logično zar ne? Srednji stalež kupuje hranu u M&S, jastuke, sofu i odeću koja nije vidljiva, dok niži stalež ipak kupuje odeću vođeni mišlju da ima vrednost za taj novac, dok ostalo zaobilaze u kupovini. 

Dakle, ako navratite u Englesku, potrudite se da imate dobru frizuru, pored manira-podrazumeva se, da šetate neku dobru rasu pasa, i naravno-da zaobiđete braon cipele na sebi. Želite da ostavite dobar utisak, a prvi utisak je najvažniji zar ne?

BONUS VIDEO:

Komentari (0)