Psihologija

5 SAVETA KAKO DA SE PONAŠATE NA POSLU I USPEH JE ZAGARANTOVAN: Niko neće moći da vam parira!

Budite profesionalni i trudite se na dobro procenite situaciju, a evo kako treba da se ophodite prema kolegama, posebno onim koji poseduju manje veština od vas.

03.02.2023 19:01

5 SAVETA KAKO DA SE PONAŠATE NA POSLU I USPEH JE ZAGARANTOVAN: Niko neće moći da vam parira!
shutterstock.com

U današnje vreme kada na poslu provodimo sve više vremena, veoma je bitno da radno okruženje bude funkcionalno i zdravo. Rad u kolektivu nikada nije bio jednostavan, zahteva veliku toleranciju i sposobnost prilagođavanja. I pored svega toga, uvek se nađe neki kolega ili pak nadređeni koji nam naprosto ide na živce i remeti nam mir. Kako ne biste sebe doveli u problem zbog odnosa sa pojedincem, morate naučiti kako da reagujete u takvim situacijama. 

Eksperti savetuju kako da ignorišete napadne kolege i one čiji smanjeni učinak na poslu ili neznanje negativno utiče i na vaš rad.

Shutterstock

Nekada je bolje mišljenje o drugima zadržati za sebe

Zadržite mišljenje za sebe

Budući da se dinamika radnog okruženja stalno mijenja, pazite šta govorite o svom nekompetentnom kolegi. Ne zaboravite da zadržite profesionalno držanje i ne učestvujete u kancelarijskim ogovaranjima. Važno je da se u radnom okruženju ispolji zdrav razum. Kada govorite loše o kolegi, to vam može pomoći da se osećate bolje u određenom trenutku, ali nije dobra ideja učestvovati u takvoj vrsti otvorene kritike, čak i ako je dobar osećaj. U suštini, to će samo loše uticati na vas.

Foto: Shutterstock

Argumentovano izložite svoje tvrdnje u svakoj situaciji

Ne optužujte nekoga za nerad bez dokaza 

Trebalo bi da imate dokaz da potkrepite svoju zabrinutost zbog nesposobnosti kolege. Ne možete doći kod nadređenog samo sa tvrdnjom da je neko nesposoban, a da nemate dokaze koji bi to potkrepili. Počnite da dokumentujete sve što možete da biste dokazali svoje tvrdnje. Ukoliko odlučite da javno govorite o nečijem neradu, budite spremni na to da ćete u očima drugih kolega naići na otpor u komunikaciji. Nisu svi spremni da prihvate kritike, ma koliko one bile tačne. Svi imamo više ili manje izražen ego, pa budite spremni na neke neprijatnosti nakon ovakog javnog istupa. Međutim, ukoliko nečiji nerad ili slabija produktivnost loše utiču na sliku koju bi nadređeni imao o vama, morate se boriti za svoja uverenja. 

Ništa ne doživljavajte lično

Ovo je ipak posao, tako da ne shvatajte stvari lično. Ponašajte se profesionalno, a to znači da ne dozvolite da atmosfera na radnom mestu postane neprijatna. To važi u svim situacijama bez obzira na to da li ste šef ili samo još jedan od zaposlenih. Nesposoban kolega ponekad može biti težak, ali to vam ne daje za pravo da se ponašate neprofesionalno. Nemojte se odnositi prema njemu sa nepoštovanjem i pazite da, kad ste uznemireni, ne kažete nešto zbog čega ćete kasnije zažaliti. Svako od nas ima pravo na loš dan, tome pojačana nervoza i pritisak na poslu može i te kako da doprinese. Ipak, neke stvari zaista ne treba doživljavati lično. Ukoliko vam neko ukaže na vaš propust ili vam da savet, razmislite da li je u pravu i da li nešto možete popraviti. Uvek pođite prvo od sebe. 

Foto: Shutterstock

Ukoliko radite umesto kolege napravićete sebi problem

Ne radite posao umesto nekog

Ponekad, kada se mučimo sa kolegama koje nisu dorasle zadatku, pomislimo da nam je jednostavnije da sami obavimo posao. Ali to je velika greška. To neće pomoći u rešavanju problema i samo će pogoršati situaciju. Kada vidite nekompetentnog kolegu kako radi traljavo, nemojte se mešati da to ispravite ili popravite. Postoji razlika između pomoći kolegi i dopuštanja da bude nekompetentan. Jedna je stvar ponuditi pomoć kolegi koji očigledno prolazi kroz težak period ili koji ne uspeva da obavi posao. Svi ponekad možemo imati koristi od pomoći i cenimo podršku. To je uostalom deo onoga što znači biti dobar saradnik i timski igrač. Ipak, ako stalno radite posao umesto nekoga, sebi ćete stvoriti problem, a vaš kolega nikada neće steći potrebne veštine. Uvek će vam se obraćati za pomoć, a neki će tu situaciju i dodatno koristiti, čak i kada mogu da se uz malo truda trgnu i reše problem.

Budite uzor drugima

Način na koji se odnosite prema nekompetentnom kolegi je primer koji će drugi primetiti. Želite da se ponašate na profesionalan način koji će služiti kao primer ostalima. Morate imati u vidu da vaše ponašanje šalje poruku ostalim saradnicima. Trebalo bi da se ponašate tako da svi u kolektivu budu odgovorni za svoj rad, uključujući i vas. Vaše kolege naporno rade i očekuju da svi prihvate svoju odgovornost. Ako rade dugo i rade teške zadatke, žele da budu sigurni da svi to rade. Ne žele da vide da radite posao za nekog drugog ili da ih ogovarate.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)