Prirodni lekovi

MUKA VAM JE I IMATE DIJAREJU? Ovi narodni recepti mogu da vas spasu, napravite ih sami za nekoliko minuta!

Ako ste već bili loše sreće i uz sve preventivne mere ipak niste uspeli da se sačuvate od gastrointestinalnih letnjih viroza, važno je da znate kako da pomognete sebi.

27.08.2022 17:00

MUKA VAM JE I IMATE DIJAREJU? Ovi narodni recepti mogu da vas spasu, napravite ih sami za nekoliko minuta!
Foto: Shutterstock

Ako je stomačna infekcija blaga ili vam nije dostupna medicinska pomoć, što je često slučaj ako ste na odmoru u vikendici ili kampovanju, prirodni lekovi pripremljeni po narodnim recepturama mogu biti od velike pomoći u oporavku stomaka. Izbor hrane je takođe od ključnog značaja, a veoma je važno da oštećenu sluzokožu želuca i creva dodatno ne opterećujete jakom i začinjenom hranom, kao i namirnicama koje se teško vare.

Stručnjaci savetuju da se kod trovanja i crevnih infekcija što više uzdržavate od hrane i dozvolite telu da se očisti od toksina i izbori s patogenim mikrobima. Zbog toga je dijeta koja se preporučuje u slučaju stomačnih viroza, u pravom smislu reči, restriktivna, a i priroda je to sama uredila: osobe koje obole od stomačnih infekcija gube apetit. Ruski lekar donosi prirodne recepture za oporavak stomaka od letnjih infekcija.

* Čaj od matičnjaka protiv mučnine

Četiri kašike suvog lista matičnjaka sipajte u termos i prelijte s pola litra ključale vode. Ostavite da odstoji četiri sata. Pijte po 100 ml četiri puta dnevno.

 

 

* Sok od celera čisti telo od toksina

Brzu i efikasnu pomoć u slučaju trovanja pružiće sveže isceđen sok od korena celera. Uzimajte po dve kašike tri puta dnevno pre obroka. Nešto slabiji, ali sličan efekat ima i sledeći lek. Dve kašike sitno iseckanog korena celera prelijte s 200 ml prokuvane hladne vode i ostavite da odstoji oko dva sata. Uzimajte po trećinu šolje tri puta dnevno.

* Crni biber protiv dijareje

Crni biber deluje antimikrobno, ojačava nadražena creva i pomaže u oslobađanju od nekih infektivnih agenasa. Mogu ga koristiti svi koji nemaju problema sa želucem i pankreasom jer iritira zidove želuca. Nije preporučljivo da primenjujete ovaj narodni lek protiv dijareje ni ako imate anemiju ili oboljenje bubrega, a bilo bi bolje i da ga izbegnu deca mlađa od pet godina. Jednostavno, bez žvakanja progutajte pet zrna crnog bibera s vodom, a najbolje je da to uradite pre spavanja. Biber stimuliše proizvodnju enzima, koji normalizuju rad creva.

 

 

* Pirinčana voda

Pirinčana voda obavija zidove creva i pomaže u ublažavanju upale i iritacije. Da biste napravili takav odvar, potrebno je da prokuvate 0,5 litara vode, u nju potopite dve kašike opranog belog pirinča, dodate u pola litre ključale vode i kuvate oko 50 minuta. Kada se ohladi, procedite tečnost i uzimate tokom dana u malim dozama. Ova hranljiva tečnost hidrira telo i otklanja slabost izazvanu produženom dijarejom.

* Prirodni crni čaj

Jak crni čaj ima fiksirajuća svojstva i sprečava dijareju, ali treba koristiti samo kvalitetan čaj bez aditiva i ukusa, a ne onaj u filter kesicama. Ipak, zapamtite da crni čaj sadrži veliku količinu kofeina, pa se ne preporučuje osobama s hipertenzijom.

 

 

NAPRAVITE SAMI REHIDRIRAJUĆI RASTVOR

Prokuvajte litar vode, prohladite i u njemu rastvorite po kašičicu soli i sode bikarbone, kao i osam kašičica šećera. Pijte u malim gutljajima u kraćim vremenskim razmacima.

VIDEO BONUS:

Komentari (0)