Odrasli

Otkriveno je ZAŠTO SE GOJIMO AKO NE SPAVAMO! Neverovatna veza između dovoljno sati sna i mršavljenja!

Poznato da je dobar san reguliše apetit, a samim tim i metabolizam, pa je jasno na koji način dolazi do promena na telu ukoliko je poremećen odlazak na spavanje.

03.07.2022 17:00

Otkriveno je ZAŠTO SE GOJIMO AKO NE SPAVAMO! Neverovatna veza između dovoljno sati sna i mršavljenja!
pexels.com

Gubitak težine bi trebalo da je jednostavan ako je za verovati mnogobrojnim studijama koje su pronašle vezu između dužeg spavanja i održavanja telesne mase. Spavanje je, naime, prema tvrdnjama mnogih naučnika izuzetno važno za psihofizičko zdravlje svih nas, a nije nepoznato i da neredovan san može imati negativne posledice na celokupno zdravlje.

Međutim, sada su istraživači došli do novog saznanja - nedostatak sna može da vam doda kilograme. A evo kako se to događa. Ukoliko spavate manje to može imati negativan uticaj na neurotransmitere koji su direktno vezani sa potrebom za unos kalorija. To praktično znači da manjak sna izaziva veći apetit.

Hormoni utiču na apetit                                            

Prema Nacionalnom centru za biotehnologiju (NCBI), dva ključna hormona, grelin i leptin, izazivaju glad i sitost. Tokom dana ti hormoni su u neprestanom rastu i padu, ali kada ne spavamo dovoljno, telo će teško moći da reguliše taj hormonski balans. Zato, kada manje spavamo, imamo veću želju za kaloričnijom hranom.

Istraživači su takođe došli do zaključka da spavanje u mračnoj prostoriji i izbegavanje korišćenja telefona pred zamo utonjavanje u san, može doprineti gubitku kilograma, dok je izlaganje veštačkoj svetlosti povezano sa gojenjem.

Manjak sna može poremetiti vaš metabolizam

Ako vam je neregulisan metabolizam, to jest ukoliko ne birate kada i koliko jedete, to može direktno uticati na to koliku energiju imate, ali potencijalno i narušiti toleranciju tela na glukozu. To može uzrokovati povećanje telesne težine, gojaznost i pojavu dijabetesa tipa 2.

Ako više spavate, više ćete i vežbati

Gubitak sna vas neće motivisati da vežbate jer nećete imati dovoljno energije. Vežbanje, na koje se možete naterati jer ste naspavani, svakako doprinosi tome da izgubite koji kilogram. Istovremeno, dobar trening će regulisati vaše hormone i potrebu za spavanjem, tako da je to istovremeni ciklus koji vas drži u formi.  

Nacionalna zdravstvena služba preporučuje najmanje 150 minuta aktivnosti nedeljno umerenog intenziteta ili 75 minuta intenzivnog.

Spavajte više od 6 sati

Iako se veruje da je i 6 sati sna dovoljno da mozak funkcioniše sasvim normalno, za vitalniji stas i gubitak kilograma istraživači preporučuju ipak koji sat dužeg spavanja. Studija koja je sprovedena na oko 200.000 ljudi, a na kojoj je radio NCBI, pokazala je da su ljudi koji su kraće spavali bili skloniji gojaznosti u odnosu na one koji nisu. Drugo istraživanje pokazalo je da manjak sna može naterati telo da drugačije koristi energiju, što opet vodi ka gladi.

Utvrđeno je da su učesnici u studiji koji su spavali manje od 6 sati imalii manji udeo u gubitku težine, od onih koji su spavali više od 8 sati.

Ukoliko napravimo raspored spavanja i imamo kvalitetan san, to će značajno pomoći u regulaciji metabolizma. 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

Komentari (0)