Odrasli

TRUDNICE NIKAKO NE BI TREBALO DA IGNORIŠU SVRAB! Ovo je glavni razlog za obavezan pregled!

Češkate se neprestano i čini se da tome nema kraja? Ako ćete uskoro postati mama, možda bi trebalo da obratite posebnu pažnju na ovaj simptom

23.03.2022 13:30

TRUDNICE NIKAKO NE BI TREBALO DA IGNORIŠU SVRAB! Ovo je glavni razlog za obavezan pregled!
pexels.com

Trudnoća je za mnoge žene najlepši period, ali isto tako može biti i naporna.

Mnoge žene se u ovom periodu susreću sa raznim simptomima poput mučnine, povraćanja, bolnih stopala i proširenih vena. Oni se smatraju i nekim simptomima koji prate svaku trudnoću. Međutim, šta kada se jave neke nuspojave ili atipični znaci sa kojima se niste susretali niti ste o tome nešto čuli.

Jedna akušerska sestra, na TikToku podelila je video u kojem ženama objašnjava zbog čega se javlja svrab u trudnoći. 

 

@midwifemama

Talk to your provider immediately ♬ emo girl - Machine Gun Kelly & WILLOW

 

Ona upozorava da ukoliko imate intenzivan svrab, naročito po rukama i stopalima, koji ne možete zaustaviti, a nema osipa, trebalo bi da posetite doktora jer je moguće da se radi o holestazi u trudnoći.

pexels.com

Intenzivan svrab može biti frustrirajući

Ovo stanje može izazvati komplikacije i za majku i za bebu. Kod mame, može se javiti nedostatak vitamina K i telo može teže da apsorbuje masti.

Komplikacije su teže za bebu, jer mogu da uključuju i privremeni porođaj.

Ova bolest povezana je sa jetrom. Prate je simptomi poput mučnine, žutice, intenzivnog  svraba, smanjenog apetita, bola u stomaku i iscrpljenosti.  Bolne grudi, osećaj čudnih mirisa i ukusa i stalna žudnja za nečim su takođe simptomi koji su prisutni kod ovog oboljenja. Doktori još uvek nisu utvrdili poreklo holestaze, ali je povezuju sa genetskim predispozicijama, hormonima ili manje tečnosti za varenje.

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda i laboratorijskih analiza. Lečenje se vrši simptomatski i uključivanjem vitamina K i gvožđa. 

Komentari (0)