Proverite!

IDE VAM SE U WC POSLE KAFE? Evo da li je to znak da imate problem sa zdravljem

Ispijanje šoljice kafe je kod mnogih povezano sa odlaskom u toalet, tačnije da vršenjem velike nužde, pa je rađeno istraživanje da bi se utvrdilo da li ova pojava može da ukazuje na problem sa organizmom.

09.12.2021 13:06

IDE VAM SE U WC POSLE KAFE? Evo da li je to znak da imate problem sa zdravljem
Pixabay.com

Naime, mišljenja stručnjaka su podeljena, pa jedni veruju da je teranje na WC posle ispijanja kafe stvar prirode, odnosno deo jutarnjeg rituala mnogih odraslih osoba, dok drugi misle da je u pitanju neki zdravstveni problem.

Zato su naučnici sa Univerziteta u Teksasu uradili istraživanje kako bi ustanovili koliko je popularni napitak povezan sa odlaskom u toalet.

Naučnici su radili eksperiment sa pacovima, koji su tri dana dobijali da piju kafu. Ovaj napitak je podstakao pokretljivost mišića creva i to nezavisno od toga koja je doza kofeina bila u pitanju.

- Pacovi su posle 3 dana pijuckanja kafe povećala pokretljivost mišića tankog creva. To znači da su posle kafe morali da obave veliku nuždu. Na sve to, broj bakterija u njihovom izmetu se smanjio. Ono što je interesantnoje i to da je isti efekat na probavu životinje  imala i beskofeinska kafa - otkrio je jedan od autora studije Šuan Ženg Ši za britanski “Mirror”.

Objašnjenje za ovu pojavu, odnosno laksativno delovanje kafe, leži u njenom kiselom svojstvu. Pokazalo se  da viša nivoa želudačne kiseline, koja nastaje zahvaljujući klorogenoj kiselini iz kafe, aktivira rad probavnog sistema.

To znači da kada vas idući put kafa potera da posetite WC ne treba da brinete jer je do kafe, odnosno da je sve uredu sa vašim zdravljem.

 

 

Oko kafe postoje brojne kontoverze vezano za to da li blagotvorno deluje na organizam ili ne, ali u svakom slučaju korisna je samo ako se konzumira u malim količinama.

Ipak, trebalo bi voditi računa i ne konzumirati je na prazan želudac u kome šoljica čiste crne kafe podstiče stvaranje želučane kiseline, a to posebno negoduje ljudima sa gastritisom.

Čak ni oni koji nemaju nikakvih problema sa varenjem mogu da imaju problem posle kafe na prazan stomak zbog pojačanog lučenja kiseline.

 

 

Komentari (0)