Iako je uvek najbolje piti umereno i potražiti pomoć ako počnete da se oslanjate na alkohol, čaša s vremena na vreme može pomoći vašem zdravlju. Brojne studije su pokazale različite koristi konzimiranja vina uz večeru.
A nedavno istraživanje otišlo je korak dalje i objasnilo kako se ovo piće bori protiv dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti, krvnih ugrušaka, raka i demencije. Istraživanje je pokazalo da je sve to u vezi sa grožđem. Ili preciznije, mikronutrijentima u grožđu, koji se prenose u vino.
Zovu se polifenoli i daju crnom vinu dašak slave superhrane. Alkohol zapravo nema nikakve veze sa tim, i iako ćete i dalje imati koristi od hranljivih materija ako pijete standardne vino, takođe ćete ih dobiti iz onog bez alkohola a samim tim i bez mamurluka.
Zaštita od raka i bolesti srca
Postoji neosporna veza koja naglašava koristi polifenola i dokazuje da konzumiranje crnog i belog vina može da vas zaštiti od kardiovaskularnih bolesti. Naime, polifenoli štite telesna tkiva od stresa i patologija povezanih sa stresom, kao što su rak, bolesti srca i upale, prenosi britanski portal San.
Boca crnog vina u proseku sadrži 1,8 grama polifenola po litru. Kada se uporedi, ovo je daleko više od žestokih pića, piva, pa čak i belog vina.
Jedna studija pod nazivom „Da li je vreme da se našim pacijentima propiše crno vino?“ čak je zaključila: „Treba podsticati redovnu i umerenu konzumaciju crnog vina, možda jedno ili dva pića dnevno uz obroke.
"Kao što je diskutovano, ovo bi dovelo do smanjene incidence kardiovaskularnih bolesti, kao i drugih patologija kao što su hipertenzija, peptički ulkus, respiratorne infekcije, holelitijaza, nefrolitijaza, makularna degeneracija, Alchajmerova bolest, pa čak i rak."
Protiv šećerne bolesti
Druga studija je pokazala da je mala čaša crnog vina dnevno dovoljna da dijabetičarima tipa 2 obezbedi dnevnu dozu leka potrebnog za lečenje bolesti. Oni pomažu u snižavanju nivoa šećera u krvi, sprečavajući razlaganje skroba u jednostavne šećere - smanjujući rizik od skokova šećera u krvi nakon obroka.
U jednoj studiji, ljudi koji su jeli najveće količine hrane bogate polifenolima imali su do 57 odsto manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 u period od dve do četiri godine. Ali za ljude za koje se očekuje da će razviti ovu bolest, ali i oni koji su možda u opasnosti, ili jednostavno pokušavaju da je izbegnu, polifenoli takođe mogu pomoći.
Dijeta bogata polifenolima, koja može uključivati čašu crnog vina, dokazano pomaže u prevenciji dijabetesa tipa 2. Stoga, konačna presuda glasi da je čaša crnog vina korisna za vaše zdravlje, ali u umerenim količinama.
Komentari (0)