Odrasli

HRANA PROTIV KANDIDE: Ne želite da dozvolite da se ova gljivica namnoži!

Kandida je gljivica koja živi u našim crevima, međutim kada se na množi može da nam napravi ozbiljne zdravstvene probleme.

10.11.2021 01:58

HRANA PROTIV KANDIDE: Ne želite da dozvolite da se ova gljivica namnoži!
pexels.com

Kandida je veoma česta bolest današnjice. Sve češće se dešava da se mlade devojke i momci žale zbog problema sa kandidom, a rešenje uopšte nije jednostavno. Naime, ova savremena bolest, zapravo je posledica prevelikog razvitka gljivice kandide, koja se prirodno nalazi u našim crevima, a koja se razmnožava kada se nađe u pozitivnom okruženju, odnosno u okruženju ponom šećera. 

Ukoliko ne možete da odolite slatkišima, ili pak bolujete od dijabetesa, uzimate kortikosteroide ili imate oslabljen imunitet, nažalost, imate veliku šansu da se u vašem telu kandida razvije do nepoželjnog nivoa i time vam stvori neželjene zdravstvene probleme, a kao što smo već pomenuli lečenje od ove gljivične infekcije nije lako.

 

 

Kandida se može lečiti lekovima, ali bez promene načina ishrane nećete postići nikakav efekat, zato smo se potrudili da vam donesemo spisak stvari koje treba, odnosno ne treba da konzumirate, kako zbog lečenja kandide, tako i radi prevencije.

Zabranjeno je:
  • Veoma slatko voće, suvo voće, zaslađeni voćni sokovi, voće sa konzervansom;
  • Namirnice od belog brašna, beli pirinač i oljušteni krompir;
  • Hrana koja sadrži gljivice kao pekarski i pivski kvasac, pekarske proizvode sa kvascem, zrele sireve i budjave sireve;
  • Pečurke;
  • Kikiriki;
  • Sirće, majonez, senf, dresing za salatu, kečap, soja umak, kiseli krastavci i ukiseljeni proizvodi;
  • Alkohol;
 
Dozvoljeno je:
  • 1-2 sveže voćke koje ne spadaju u grupu veoma slakog voća;
  • Namirnice od brašna od celog zrna pšenice,  u umerenoj količini, se može unositi, takođe krompir sa ljuskom, smeđi ili integralni pirinač, integralne testenine i integralna peciva;
  • Mlečni proizvodi, osim ukoliko postoji alergija na njih. 
  • Kafa i jaki čajevi u minimalnim količinama;
  • Esencijalna ulja, posebno omega-3 kiselina.
 
Dodatno:
  • Vitamin A i vitamin C;
  • Cink i magnezijum 

Komentari (0)