Krompir je omiljena namirnica širom sveta i postoji veliki broj načina na koje ga možemo pripremiti. Međutim, prema upozorenju stručnjaka, česta konzumacija pečenog krompira, čipsa ili drugih oblika ovogh povrća može imati negativan uticaj na naše zdravlje.
Istraživanje sprovedeno na Harvardu ukazuje da konzumiranje krompira četiri ili više puta nedeljno može povećati rizik od visokog krvnog pritiska. Ovo posebno važi za pečeni krompir, koji sadrži veće količine masti zbog procesa pečenja. Čips, s druge strane, takođe ima visok sadržaj masti zbog procesa prženja, što može povećati rizik od različitih zdravstvenih problema.
Stručnjaci sa Harvarda ističu da je glavni krivac za ove potencijalne zdravstvene probleme skrob koji se nalazi u krompiru. Čak i kada se krompir priprema na druge načine, poput kuvanja ili pravljenja pirea, česta konzumacija može dovesti do povišenog krvnog pritiska.
Istraživači su istakli da krompir ima visoki glikemijski indeks, što znači da se ugljeni hidrati brzo pretvaraju u šećere u telu. Ova činjenica može uzrokovati probleme s povišenim nivoom šećera u krvi, što je posebno zabrinjavajuće za osobe koje su podložne tim zdravstvenim problemima.
Istraživanje sprovedeno na Harvardu je obuhvatilo impresivnih 187 hiljada muškaraca i žena tokom 20 godina. Objavljeni rezultati u British Medical Journalu ukazuju na to da žene imaju veći rizik od povećanja nivoa šećera u krvi ako često konzumiraju krompir, u poređenju s muškarcima.

Shutterstock
Zanimljivo je da se istraživanje fokusiralo i na mogućnost zamene obroka krompirom drugim povrćem koje ne sadrži skrob. Zamena jednog obroka krompirom drugim povrćem može rezultirati smanjenjem rizika od povećanog krvnog pritiska za 7 odsto.
Ipak, krompir ima neke svoje prednosti. Jedan krompir bez kože ima nekoliko grama vlakana, ali jedenje kože sa krompirom će dodati još jedan gram vlakana. Ovo vam može pomoći da dostignete preporučenu količinu vlakana (25 do 38 grama dnevno). Ukratko, manje je verovatno da ćete imati zatvor kada jedete krompir sa kožom i drugu hranu koja sadrži vlakna poput povrća, voća, mahunarki i celih žitarica.
Oblik krompira koji jedete može uticati na vašu sitost - to bi moglo biti povezano sa načinom na koji krompirov skrob menja strukturu nakon kuvanja, ističe studija iz 2020. Shodno tome, kada vaši obroci uključuju krompir, bićete duže siti, prema istraživanju Nutrients iz 2018, piše "Iting vel" (Eating well).
Komentari (0)