Odrasli

"HOLESTEROL NE DOBIJATE IZ HRANE": Prof. dr Dejan Čubrilo otkrio kako da spasite jetru - ovakav rezultat krvi NIJE tragedija

Specijalista medicine sporta je objasnio da li je detoksikacija obavezna.

05.01.2025 10:20

"HOLESTEROL NE DOBIJATE IZ HRANE": Prof. dr Dejan Čubrilo otkrio kako da spasite jetru - ovakav rezultat krvi NIJE tragedija
youtube/printscreen/RTS Ordinacija - Zvanični kanal, Shutterstock

Prof. dr Dejan Čubrilo, specijalista medicine sporta i profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, otkriva važne informacije o pravilnom čišćenju tela. Kako hranu ne varimo kako treba, nesvarena hrana postaje podložna delovanju bakterija, gljivica ili parazita, koji se razvijaju u prljavom okruženju. Profesor ističe da je ključno stvoriti okruženje koje neće pogodovati ovim mikrobima.

Profesor Čubrilo naglašava da pravo vreme za čišćenje tela zavisi od individualnih potreba svake osobe. Važno je obratiti pažnju na signale koje nam telo šalje, kao što su umor, loša probava ili smanjen imunitet. Tada je vreme da se posvetimo čišćenju organizma i poboljšanju opšteg zdravlja.

On je prokomentarisao mit da je detoksikacija obavezna ako imate masnu jetru.


- Ako imate masnu jetru, a svi je imamo, manje-više, automatski imate povišen nivo insulina. To je hormon koji proizvodi pankreas da reguliše šećer i varenje. Ako se tokom dana više ili manje poveća, on će pravi mast u jetri. To je njegov posao. Holesterol ne dobijate iz hrane. Ako svaki dan jedete ćevape, burgere, velike porcije, razvićete loše varenje i intoksikaciju od toga. Ali povišen nivo insulina će biti taj koji u fabrici za proizvodnju - jetri, gde se pravi, da stimuliše proizvodnju holesterola. Oni sa povišenim holesterolom imaju i povišen insulin, i obrnuto - kaže dr Čubrilo.

Schutterstock

Prof. dr Dejan Čubrilo govorio je o lošem holesterolu


On je takođe objasnio i zablude koje postoje o holesterolu.

- Loš holesterol je paradoks, ima manje lošeg holesterola nego dobrog! Čemu služi? Ako imate kamion koji treba da preveze robu do nekog mesta, a ta roba je holesterol, ona prolazi kroz LDL. Loš holesterol je samo kamion koji ide i vozi da nešto isporuči. I šta isporučuje? Isporučuje materijal za proizvodnju hormona. To radi loš holesterol. Da li je loš? Ne. Veoma je važan - rekao je u emisiji "RTS Oradinacija".

Objasnio je šta radi loš holesterol telu.

- A kada se taj kamion zarđa? Mi to zovemo oksidisani holesterol, odnosno nešto što ne može da pređe granicu i uđe na mesto koje smo poslali (da radi svoj posao i aktivira proizvodnju hormona). Taj holesterol koji je u tom zarđalom kamionu će se negde zalepiti i predstavljaće početak razvoja aterosklerozae. Samo što je holesterol loš - tvrdi.


Istakao je šta je prihvatljiva granica holesterola i šta je važno da uradite ako imate povišene vrednosti.

- Svaki holesterol koji je 6 ili 6,5 ne tumačim kao tragediju ili nešto što je toliko loše. Onda zaključujem da se previše pravi, odnosno da ga nešto stimuliše (insulin), da se ne izlučuje kako treba kroz žuč ili da je zarđao. Zatim pacijentima preporučuje antioksidante, te da u ishranu uvedu što više zdravih namirnica, voća i povrća. Druga stvar, kontrola insulina. Ne jedemo šećer ili pazimo koliko jedemo; ne opterećujemo pankreas - istakao je.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)