Odrasli

LEKAR OTKRIVA ŠTA MORATE DA JEDETE PRE ALKOHOLA KAKO BISTE IZBEGLI MAMURLUK: A jednu namirnicu bez koje ne možemo da zamislimo nijedan obrok treba IZBEGAVATI!

Kako da pomognete sebi tokom sezone praznika otkriva doktor Karan Radžan i razbija mit o jednom triku koji je deljen putem TikToka.

23.12.2024 06:45

LEKAR OTKRIVA ŠTA MORATE DA JEDETE PRE ALKOHOLA KAKO BISTE IZBEGLI MAMURLUK: A jednu namirnicu bez koje ne možemo da zamislimo nijedan obrok treba IZBEGAVATI!
shutterstock.com

Sezona slava i praznika je u punom jeku, količine popijenog alkohola se polako povećavaju, a to znači sve gori i gori mamurluk. Međutim, možete da pomognete sebi, a lekari tvrde da uz pravilan izbor hrane možete sebi da olakšate muke posle pijanstva.

Doktor Karan Radžan, koji se proslavio viralnim video klipovima na TikToku, demantovao je popularnu tvrdnju da konzumacija sira drastično umanjuje efekat alkohola. Naime, Karanovi saveti usledili su nakon što je jedna korisnica TikToka podelila video u kom tvrdi da je sir tajna za smanjenje rizika od mamurluka.

Ona je izjavila: "Ako izlazite i planirate da pijete alkohol, jedenje sira pre toga može smanjiti rizik od mamurluka. To je zato što sir sadrži puno proteina, masti i složenih ugljenih hidrata koji mogu da oblože stomak".

Ali, Radžan se nije složio i rekao da je nemoguće potpuno izbeći negativne efekte konzumiranja alkohola.

- Evo životne lekcije od doktora: ne možete obložiti stomak ili formirati fizičku barijeru pre pijenja alkohola kako biste se manje opili. Razlog je u tome što će većina alkohola biti apsorbovana u vašem tankom crevu. Ali nije sve izgubljeno, možete usporiti proces varenja i "vreme tranzita GI trakta". Da biste to postigli, najbolje je da jedete obroke bogate mastima, proteinima i vlaknima jer oni usporavaju apsorpciju alkohola - objasnio je doktor.

Koristeći improvizovanu cev i balon kako bi prikazao svoju poentu, sa balonom kao "stomakom" i cevi kao "tankim crevom", Radžan je demonstrirao kako ovi nutrijenti podstiču stomak da oslobađa hranu sporije.

- Ovo odlaže ulazak alkohola u tanko crevo, što znači da se alkohol apsorbuje postepeno u krvotoku, pa se sporije opijate - navodi on.

Doktor je dodao da ovaj proces nije vezan za određenu vrstu hrane, jer se sve svodi na unos kalorija pre ili tokom konzumiranja alkohola, što usporava pražnjenje želuca i celokupni proces varenja.

Takođe je objasnio zašto alkohol u kombinaciji sa napicima koji nemaju kalorije čini da se brže opijemo nego sa onima koji sadrže puno masti i šećera.

- Šećer i kalorije podstiču oslobađanje probavnih hormona poput gastrina, koji usporavaju varenje i apsorpciju alkohola - zaključio je Radžan, prenosi express.co.uk.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)