Odrasli

ZAŠTO NIKAD NE SMETE DA DRŽITE KUHINJSKE KRPE NA VRATIMA RERNE? Požar nije jedini razlog ,ogroman je rizik po zdravlje!

Svi to radimo, a nikako nije preporučljivo, evo i zašto.

04.12.2024 07:10

ZAŠTO NIKAD NE SMETE DA DRŽITE KUHINJSKE KRPE NA VRATIMA RERNE? Požar nije jedini razlog ,ogroman je rizik po zdravlje!
shutterstock.com

Svi ovo radimo i svi pravimo ogromnu grešku - mokre kuhinjske krpe najčešće sušimo tako što ih stavljamo na vrata rerne, a to je veliki rizik po zdravlje. Naime, stručnjaci upozoravaju da se na krpama sakupljaju najopasnije bakterije, koje se potom dalje šire po kuhinji.

Iako je požar prva asocijacija kada se pomenu krpe na vratima rerne, ispostavilo se da postoji i nešto opasnije. Naime, veliko istraživanje koje se bavilo higijenom u kuhinjama pokazalo JE da se na mokrim ili nedovoljno osušenim krpama sakupljaju opasne bakterije - od stafilokoka do ešerihije koli. 

Što je najgore, krpe koristimo za čišćenje raznih površina u kuhinji i na taj način se bakterije samo prenose dalje i problem se povećava. Na taj način se i dramatično povećava rizik od trovanja hranom.

shutterstock.com

Uvek možete koristiti papirne ubruse umesto krpa, ali samo one koji nisu od recikliranog materijala

Za održavanje higijene, preporučuje se redovno pranje krpa u veš-mašini na visokoj temperaturi, najmanje 90°C, uz dodavanje sode bikarbone za uklanjanje tvrdokornih mrlja. Iako se može činiti bezopasnim, stavljanje krpe na vrata rerne nosi ozbiljne higijenske rizike, pa je najbolje izbegavati ovu praksu i redovno čistiti krpe.

Jedan od razloga zašto su krpe mamac za bakterije jeste činjenica da se najčešće koriste za uklanjanje viška vode, a mokra tkanina predstavlja savršenu sredinu za razvoj bakterija. Naročito ako se na krpama nalaze i mrlje od hrane.

Stručnjaci savetuju da se krpe redovno peru, kao i da ih nikako ne koristite pre nego što se u celosti osuše. Takođe, lekari preporučuju korišćenje papirnih ubrusa umesto krpa, pogotovo kada se rukuje sirovim mesom, prenosi theconversation.com.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)