Nekoliko istraživanja je potvrdilo da je antioksidans resveratrol, koji se nalazi u crvenom (crnom) vinu, može da uspori rast ćelija raka debelog creva, kao i da smanji brzinu starenja. Međutim, to nikako ne znači da odmah treba da se bacite na ispijanje vina jer faktički ne postoji način da na ovaj način unesete dovoljnu količinu resveratrola.
Naučnici su utvrdili da koncentrovani resveratrol može da uspori, a potom i uništi kancerogene ćelije, posle čega uklanja i oštećene proteine.
Iako su prvi rezultati testiranja veoma ohrabrujući, daleko smo od potvrde da ovaj antiokidans zaista može da zaustavi pojavu raka debelog creva i uspori starenje.
- Najbolji način da se spreči rak debelog creva jeste promena načina života, ali sigurno je da je potrebno pronaći lek koji bi mogao da bolest zaustavi u ranoj fazi - navodi profesorka Karen Braun.
Ona napominje da podatak da je resveratrol potencijalno veoma koristan, ne menja činjenicu da pijenje crnog vina sigurno ne može da spreči kancer, kao i da treba imati u vidu da je alkohol čest izazivač raka.
Inače, resveratrol štiti veoma važne veze, koje se zovu sinapse, a koje prenose elektronske ili hemijske signale u telu.
- Kako starimo, svi usporavamo. Hod, problemi sa ravnotežom i oslabljena motorika mogu da dovedu do zdravstvenih problema i smanjenja mobilnosti. Verujem da smo blizu otkrića mehanizma koji će usporiti degenerciju nerava. Sinapse su ključne za ljudsko kretanje, i one služe za slanje poruka između kičmene moždine i mišića. A studije pokazuju da resveratrol može da zaštiti sinapse od oštećenja i starenja - objasnio je doktor Gregorio Valdez, piše San (The Sun).
Komentari (0)