Odrasli

TOKOM OVA DVA SATA U DANU NE SMETE JESTI AKO NE ŽELITE TRULE ZUBE: Stomatolog tvrdi da je to vreme ključno

Ako želite blistav osmeh pratite sledeći savet.

26.09.2024 07:55

TOKOM OVA DVA SATA U DANU NE SMETE JESTI AKO NE ŽELITE TRULE ZUBE: Stomatolog tvrdi da je to vreme ključno
Shutterstock

Doktor Aleks Fu stomatolog otkriva šta je ključno da bi vaši zubi bili zdravi. Tvrdi da jedna navika uništava zube i savetuje sve one koji žele da brinu o oralnoj higijeni.

Da bi se sprečilo propadanje zuba, stomatolog kaže da je važno da se zubi "odmore" posle ručka jer to pomaže u jačanju zuba i sprečavanju karijesa.

- Omogućavanje pljuvački da prirodno očisti i remineralizuje zube najmanje dva sata nakon obroka može u velikoj meri da smanji rizik od karijesa i erozije gleđi - rekao je dr za Ekpress.

Shutterstock

Kako da zubi budu beli

Stomatolog je objasnio da posle ručka pH pljuvačke raste, što ga čini efikasnijim u zaštiti zuba jer pomaže u remineralizaciji gleđi. Tvrdi da hrana koju jedemo za ručak utiče na kvalitet pljuvačke tokom ostatka dana, a zdravi izbori čine srećna usta.

- Salata ili druge zdrave opcije mogu unaprediti oralno zdravlje - rekao je doktor.

Savet dr Fua ponavlja i Vitni DiFođo, registrovana stomatološka higijeničarka, koja je ranije rekla za Post da oni koji žele da zadrže svoje bele zube treba da izbegavaju fermentabilne ugljene hidrate u vreme obroka poput belog hleba, testenine, čips, žitarice i krekere.

- Razlog zašto su fermentabilni ugljeni hidrati toliko loši za zube je taj što se posebno razlažu u šećere dok ih još žvaćete u ustima - objasnila je ona.

Ona napominje da ovi specifični ugljeni hidrati čine usta kiselijom jer pljuvačka radi prekovremeno da ukloni gumenu hranu iz zuba, što povećava šanse za karijes.

Šta je dobro za zube?

DiFođo tvrdi da je hrana koja zahteva više grickanja i žvakanja, poput hrskavog povrća kao što je šargarepa i celer, generalno je bolja za zubno i opšte zdravlje. Njegov savet nastaje nakon što je britanski stomatološki hirurg Šadi Manoučehri otkrio njen kontroverzni jutarnji doručak i rutinu četkanja. Da bi održala odličnu oralnu higijenu, pere zube pre doručka.

Shutterstock

Savet stomatologa za blistav osmeh

- Ako ovo uradite obrnuto, možete oštetiti zube i desni, a veća je verovatnoća da ćete dobiti karijes jer će se bakterije u ustima umnožiti preko noći. Ako ga odmah pojedete, biće veoma štetno, pa se morate prethodno oprati. Pranje zuba pre doručka takođe štiti zube od štetnih kiselina u hrani i piću i daje vam svež dah za početak dana - rekla je navodi New York Post.

Ako odlučite da operete nakon doručka, sačekajte 30 minuta da gleđ dobije vreme da se remineralizuje i stvrdne nakon izlaganja kiseloj hrani. Možete piti vodu da biste ubrzali ovaj proces.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)