Čuveni gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić preporučio je jednom prilikom tradicionalni napitak koji se priprema u jesen. U pitanju je vodnjika, narodni lekoviti napitak od divljeg voća koji je prava vitaminska bomba za organizam.
Eliksir mladosti
Kako je jednom prilikom za Prvu televiziju objasnio dr Perišić ovaj napitak čini čudo za zdravlje.
- Tokom fermentacije, u njoj se proizvode antioksidantne hemikalije. Treba da pijemo dve čaše vodnjike, ujutru i uveče - rekao je uvaženi profesor.
Vodnjika je tradiconalni vitaminski napitak koji je karakterističan za užički region i pravi se pravi od izvorske vode i sedam vrsta divljeg voća i šumskih plodova - divlja jabuka, divlja kruška, kleka, dren, trnjina, glog i šipurak.
Vodnjika se odavnina koristi kao okrepljujući napitak, koji podiže imunitet organizma, jer u sebi ima dosta enzima, vitamina i minerala. U današnje vreme je gotovo zaboravljen, naročito u urbanim krajevima Srbije.
Mnogi je zovu kraljicom imuniteta i eliksirom mladosti, a u užičkom kraju je zovu i “zimsko piće gorštaka” ili “voćna turšija”. Vodnjika je odlična i za mamurluk.
Prikupljeno planinsko i šumsko voće se najpre dobro operu i sa njih se odsrtane peteljke. Potom se stave u bure ili kacu s vodom. Čeka se 25 dana da voće prevri i onda može da se pije. Ne zahteva nikakve posebne uslove za držanje. Bure može stajati svuda gde nije prevelika toplota.
Komentari (0)