Novo istraživanje sa Univerziteta Stanford otkriva da ljudi prolaze kroz značajne promene u organizmu u dobu od 44 do 60 godina. Ove promene uključuju smanjenje regulacije imunološkog sistema, funkcije bubrega i sposobnosti tela da metabolizuje alkohol i kofein.
Oni koji se približavaju srednjim godinama verovatno nisu iznenađeni ovim nalazima, jer mnogi već osećaju mamurluk nakon samo jedne čaše vina. Međutim, nauka još uvek ne može da objasni mehanizme koji stoje iza mamurluka i da li starost zaista igra ulogu u njihovoj težini.
- Kako starimo, naši antioksidativni sistemi postaju manje efikasni. Proverio sam literaturu i nije bilo mnogo istraživanja koja bi povezivala jačinu mamurluka sa starošću. Teško je sprovesti naučne studije o mamurlucima jer se oslanjaju na subjektivne informacije, poput toga kako se osoba oseća - kaže dr Danijel Puleston, profesor imunologije za NY Post.
Jedan od razloga za teže mamurluke može biti to što s godinama jetra manje efikasno razlaže alkohol, a telo sadrži manje vode i mišićne mase. To može dovesti do veće koncentracije alkohola u krvotoku.
Pored toga, istraživanja pokazuju da stariji ljudi češće imaju neku hroničnu upalu, što može doprineti težim mamurlucima. Nedavni nalazi sa Stanforda dovode u pitanje i dugogodišnje mišljenje da je umereno konzumiranje alkohola dobro za zdravlje.
- Mislim da sada učimo mnogo više o tome koliko alkohol može biti zapravo štetan. Nekada smo mislili da je umerenost u redu, ali sve je više dokaza koji ukazuju na to da alkohol može biti štetan za mozak i ćelije, pogotovo u kasnijem dobu - ističe dr Marija Toroela Karni.
Komentari (0)