Odrasli

SRBIJA KLJUČA ZBOG LUCIFERA: Dr Nada Macura dala savet za sve koji se nađu napolju, jedna stvar može da vam pomogne!

Obratite pažnju na oblačenje i ishranu, poručila je doktorka.

12.08.2024 14:39

SRBIJA KLJUČA ZBOG LUCIFERA: Dr Nada Macura dala savet za sve koji se nađu napolju, jedna stvar može da vam pomogne!
Vladimir Lukić, Shutterstock

Srbija se našla na udaru još jednog toplotnog talasa koji je stigao iz Afrike poznat pod imenom Lucifer. Prema najavama meteorologa, tokom vikenda temperatura će dostići i 40 stepeni.

Vrućine i ekstremno visoka temperatura, uz jako sunce, najteže podnose radnici koji zbog svog posla moraju da borave napolju. Kako je za Srećnu republiku objasnila prim. dr Nada Macura u ovakvim danima moramo više da vodimo računa o zdravlju i da se pazimo sunčanice.

Savet za radnike

Macura je posebno posavetovala radnike na otvorenom kako da se zaštite.

- Radnici koji borave na otvorenom, posebno građevinari na skelama, na posebnom su udaru ovako toplog vremena i jakog sunca. Preporuka je da s vremena na vreme naprave pauzu od 10 do 15 minuta, da se sklone u hlad i piju što više vode da bi se rashladili organizam i sprečili dehidrataciju. Ukoliko pate od nekih bolesti, posebno ukoliko su u pitanju kardiovaskularna oboljena dužni su da o tome obaveste nadležnog šefa i da se ne izlažu jakom suncu jer nesvestica na visokim građevinskim skelama može da dovede do pada i fatalnih posledica - upozorila je ona.

Što se tiče ostalih, njena preporuka je da izbegavaju izlazak napolje u najtoplijem delu dana od 10, 11 do 18 sati. Ukoliko baš moraju, neophodno je da zaštite glavu šeširom i nose laku, prozračnu, odeću od prirodnih materijala, kao što su lan i pamuk, da bi telo moglo da diše.

- Kad je u pitanju ishrana, tokom ovih vrelih dana moja preporuka je da se jedu lagani obroci na bazi mediteranske ishrane. To znači - što više povrća, salate, voće, lagana mesa, kao što je riba i eventualno piletina i, naravno, opet dovoljno tečnosti - rekla je ona.

Dr Macura je otkrila i koji je napitak njen favorit za gašenje žeđi tokom vrelih dana.

- Ja uvek glasam za svežu limunadu koju po potrebi možete zasladiti medom. Uvek dobro dođu sokovi od sveže ceđenog voća i, naravno, voda, koja je bez premca najbolja za gašenje žeđi i hidrataciju organizma - dodala je Macura.

Ona je podsetila sve hronične bolesnike da redovno uzimaju terapiju, izbegavaju boravak napolju u najtoplijem delu dana i tako zaštite sebe tokom ovih vrelih dana dok ne prođe Lucifer.  

BONUS VIDEO:

Komentari (0)