Odrasli

DVE STVARI KOJE NOSITE SVAKI DAN SU KRIVE ZA BOL U LEĐIMA! Evo šta morate da uradite da biste izbegli agoniju

Lekari naveli najčešće razloge za ovo stanje.

27.07.2024 13:40

DVE STVARI KOJE NOSITE SVAKI DAN SU KRIVE ZA BOL U LEĐIMA! Evo šta morate da uradite da biste izbegli agoniju
Daniel Heywood / Alamy / Profimedia

Prema zvaničnim podacima, više od 80 odsto svetske populacije će u nekom trenutku imati problem sa bolom u leđima. A poslednja stvar koju želite je da ovaj bol postane hroničan, jer to znači da ćete kroz agoniju prolaziti svakodnevno.

Zato je veoma važno da budete svesni koliko sami sebi odmažete, a lekari izdvajaju pomalo neobične razloge koji dovode do bola u leđima.

Novčanik ili torba

Ako po navici novčanik držite u zadnjem džepu pantalona, sedenje na njemu će dovesti do strukturalnog inbalansa i bola, jer jedan deo tela je viši u odnosu na ostale. Slično ovome, nošenje teške torbe na jednom ramenu dovodi do bola u vratu ili leđima. 

Fizička neaktivnost

Dugo sedenje, na poslu ili van njega, dovode do ukočenosti mišića i njihovog slabljenja. Preporučuje se da budete aktivni barem pola sata svakog dana, a svaka aktivnost, od šetnje do vežbi. će biti veoma korisna.

Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Vodite računa o sitnim detaljima

 

Kauč

Zbog omiljenog kauča, pogoršava se vaše loše držanje što dovodi do bola u leđima, a ako ste suviše nagnuti napred, to će prouzrokovati istezanje vrata i potencijani bol. 

Gojaznost i nepravilna ishrana

Višak kilograma stvara dodatni pritisak na kičmu, naročito na pršljenove. Ako skinete kilograme, ne samo da ćete unaprediti liniju, već ćete drastično popraviti svoje držanje.

Dehidriranost

Ako ne pijete dovoljno vode, to može da uzrokuje bol u leđima. Diskovi u kičmi koji umanjuju šok prouzrokovan naglim pokretima, su naročito osetljivi na dehidraciju. 

Mobilni telefon

Konstantno gledanje u ekran mobilnog može da izazove mnogo problema. Računica kaže: na svakih pet centimetara naginjanja vaše glave, kao da ste na glavu stavili dodatnih 10 kilograma! Probajte da telefon držite ispred sebe i malo ispod nivoa očiju, piše matherhospital.org.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)