Odrasli

OVA BILJKA NEUTRALIŠE DUVANSKI DIM ZA 6 SATI I SPREČAVA BUĐ: Idealna je za početnike, održavanje je najlakše moguće

Zovu je i pauk biljka i savršena je za sve one koji ubiju svaku zelenu ljubimicu koju donesu u kuću.

22.06.2024 13:34

OVA BILJKA NEUTRALIŠE DUVANSKI DIM ZA 6 SATI I SPREČAVA BUĐ: Idealna je za početnike, održavanje je najlakše moguće
Tatsiana Volkava / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako imate problem sa alergijom, zeleni ljiljan je idealna biljka za vas. Naime, istraživanja su pokazala da zeleni ljiljan u roku od šest sati može da neutrališe duvanski dim iz prostorije u kojoj se nalazi.

Takođe, u roku od 24 sata uklanja oko 90 odsto toksina iz vazduha.

Savršena biljka za početnike 

Zeleni ljiljan je jedna od najčešćih lisnatih sobnih biljaka zbog svoje nepretencioznosti, skromnosti i lakoće razmnožavanja. Preporučuje se početnicima koji tek počinju da uzgajaju sobne biljke, ali je važno voditi računa o pravilnom zalivanju kako bi biljka uspešno napredovala.

 

Važno je da znate da preterano zalivanje može da dovede do truljenja korena i sušenja listova, dok nedovoljno zalivanje može prouzrokovati smeđe osušene mrlje na vrhovima listova.

 

Zemlja treba da se osuši između dva zalivanja, a biljka ne sme da bude izložena direktnom izvoru toplote i treba joj obezbediti dovoljno svetlosti.

 

Bledo, žuto i opušteno lišće zimi može da ukaže na nedostatak svetlosti, dok uvijanje listova i smeđe mrlje i ivice mogu biti znak da biljka zahteva intenzivnije zalivanje ili više prostora za rast.

 

Ne treba zaboraviti da je zeleni ljiljan pravi ekspert u uklanjanju sitnih nadražujućih materija kao što su grinje i buđ. Bukvalno upija vlagu iz zidova, sprečava kondenzaciju i pojavu buđi. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)