Odrasli

UBLAŽITE BOLOVE U ŽELUCU UZ OVE NAMIRNICE: Evo šta nikako ne smete da jedete

Ishrana je ključna.

24.05.2024 21:05

UBLAŽITE BOLOVE U ŽELUCU UZ OVE NAMIRNICE: Evo šta nikako ne smete da jedete
shutterstock.com

Ishrana i životni stil igraju značajnu ulogu u pojavi, lečenju i prevenciji raznih gastrointestinalnih problema. U mnogim slučajevima, usvajanje odgovarajuće ishrane pomaže u poboljšanju varenja i smanjenju nelagodnosti. Preporučuje se prestanak pušenja, održavanje telesne težine i fokusiranje na konzumiranje namirnica sa niskim udelom masti i manje začinjenih, kao i raspodela dnevnog unosa hrane u nekoliko manjih obroka.

Izbor pravih namirnica

Korišćenje maslinovog ulja kao izvora masti i redovno konzumiranje fermentisanih mlečnih proizvoda poput jogurta, acidofilusa i kefira može biti korisno. Dodatno, aloja vera, pčelinji proizvodi i lekovito bilje poznati su po blagotvornom delovanju na smirivanje kiselosti želuca.

Izbegavanje iritanata

Određene namirnice, uključujući prženu i masnu hranu, čokoladu, nana mentu, beli luk, crni luk i citrusno voće, mogu povećati pritisak na donjem ezofagealnom sfinkteru i doprineti refluksu kiseline. Takođe je savetljivo izbegavati namirnice koje mogu iritirati ili oštetiti jednjak, poput citrusnog voća i sokova, proizvoda od paradajza, crvene paprike, čilija i crnog bibera.

Shutterstock

bol u želucu zbog nepravilne ishrane

Rešavanje stomačnih nelagodnosti na prirodan način

Osobe koje često doživljavaju bolove u stomaku savetuje se da izbegavaju pšenicu, kukuruz, pirinač i druge žitarice koje sadrže gluten. Takođe, postoje prirodni lekovi koji mogu pomoći u ublažavanju stomakalnih nelagodnosti. Na primer, đumbir, poznat po svojim antiinflamatornim svojstvima, može se koristiti za pripremu umirujućeg čaja od đumbira kuvanjem rendanog korena đumbira i dodavanjem meda po ukusu.

Ostali prirodni lekovi za probleme sa varenjem

Jabukovo sirće može biti korisno za varenje i često se konzumira pre obroka kako bi pomoglo u apsorpciji hranljivih materija i ublažilo bol u stomaku. Slično tome, žvakanje svežeg korena đumbira ili nanošenje tople obloge na stomak može pomoći u smanjenju nadimanja i olakšati grčeve.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)